Θεατρικό "Οδός Ονείρων"

Περιγραφή: 

Δεν αναζητούμε την ιστορική πραγματικότητα αλλά τον τρόπο απόδοσης και κατανόησης της θεατρικής τέχνης.

Πήτερ Μπρούκ

Το Θεατρικό Εργαστήρι ιδρύθηκε το 1975. Οργάνωσε μαθήματα θεατρικής παιδείας, συνεργάστηκε με το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και παρουσίασε παραστάσεις στην πόλη και τα χωριά του Ν. Ξάνθης.

«Οδός Ονείρων »

Το 1995 με την επωνυμία «Οδός Ονείρων» ξεκίνησε ένα δεύτερο κύκλο θεατρικών δραστηριοτήτων. Στόχος η προσπάθεια των μελών του να γνωρίσουν από κοντά τον ονειρικό κόσμο του θεάτρου και να ελκύσουν και άλλους σ’ αυτόν.

Κάθε χρόνο οργανώνει θεατρικές παραστάσεις, όπου παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Διοργανώνει σεμινάρια, που αφορούν θέματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας, ιστορίας θεάτρου, χρήσης μεθόδων υποκριτικής στην εκπαίδευση κλπ. και συμμετέχει σε λογοτεχνικές βραδιές και παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων.

«Παράβασις »

Η ομάδα που ξεκινά τη θεατρική της δραστηριότητα το 2000 ως «Οδός Ονείρων» και με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Λίας Δαμιανάκη, μετονομάζεται τα τελευταία δύο χρόνια σε «Παρά-

βαση». Στην Αρχαία Κωμωδία, κατά την Παράβαση, ένα είδος Ιντερμέτζο, ο Χορός σταματούσε ξαφνικά την εξέλιξη του δράματος, εγκατέλειπε τη θεατρική του υπόσταση και παρέβαινε, μεσολαβούσε στο κοινό για να μεταφέρει ένα κήρυγμα-σχόλιο του ποιητή για την επικαιρότητα, πολιτική κατάσταση, τα κοινωνικά ήθη ή ακόμα και για τους αντίπαλούς του. Αυτό τίθεται και

ως αρχή της ομάδας μέσα από επιλεγμένα έργα αλλά και τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται.

Οι παραγωγές μας: Τα μαγικά μαξιλάρια, Μονόπρακτα, Έξι πράξεις του έρωτα, Ο γάμος του Μπαρμπαγιώργου, Η τραπεζαρία, Η φάρμα των ζώων, Το αγόρι με τη βαλίτσα, ραδιοφωνικές παραγωγές και συνεργασίες με το τμήμα παραδοσιακών χορών.

 

Θεατρικό Εργαστήρι Φ.Ε.Ξ.

Το Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μαθήματα ιστορίας θεάτρου, υποκριτικής, σκηνογραφίας, φωτισμού... σκηνοθεσίας. Οργανώνει και παρουσιάζει δικές και άλλες παραγωγές. Διαλέξεις και σεμινάρια, (άνθρωποι του θεάτρου, καλεσμένοι της ομάδας διδάσκουν θέατρο).

Συμμετοχή: 10€ το μήνα

 

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου: 

Υπεύθυνοι των ομάδων: Λία Δαμιανάκη & Ξανθόπουλος Πασχάλης 

Πρόγραμμα: 

TMHMA I:

Νέος κύκλος θεάτρου από το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ. Μαθήματα ιστορίας θεάτρου, υποκριτικής, σκηνογραφίας, φωτισμού, σκηνοθεσίας.

Δευτέρα & ώρα 18.00 με 22.00 στο Μουσείο

TMHMA II:

Εργαστήρια - Εφαρμογές του Εκπαιδευτικού Δράματος σε προγράμματα καινοτόμων δράσεων, για εκπαιδευτικούς και για μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν στην εφαρμογή του δράματος με τους μαθητές τους. Να πειραματιστούν με τα στοιχεία, τη δομή και τις τεχνικές της θεατρικής τέχνης και τις δυνατότητές της στη μάθηση και ανάπτυξη του παιδιού. Τα εργαστήρια έχουν βιωματικό χαρακτήρα και

παράλληλη θεωρητική υποστήριξη.

TMHMA III:

Οι θεατρικές ομάδες της ΦΕΞ - «Οδός ονείρων» και «Παράβασις» οργανώνουν και παρουσιάζουν παραστάσεις.

Επικοινωνία: 
25410 25421

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante