Φεστιβάλ η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι», Οκτώβριος – Νοέμβριος

Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις εδώ και 8 χρόνια η ΦΕΞ πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». Ταξιδεύοντας με τη μουσική του, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε. Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν. Στον πρώτο κύκλο του Φεστιβάλ που προσδιορίστηκε χρονικά έως το 2013 αναζητήσαμε τους φίλους και συνεργάτες του. Μας παρουσίασαν τη δουλειά τους και μίλησαν γι’ αυτόν. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων. Για το Μάνου Χατζιδάκι και την Ξάνθη μας έχουν μιλήσει έως τώρα, ο Νίκος Κυπουργός, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Γιώργος Μιχαλισλής, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Γιώργος Χρονάς, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα, η Έλλη Πασπαλά κά.

Οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1500 μαθητών κάθε χρόνο που είτε επισκέφθηκαν το μουσείο για το πρόγραμμα «Μουσική στο Μουσείο?» είτε σε δράσεις που οργάνωσε η ΦΕΞ στα σχολεία και σε άλλους χώρους με την συνεργασία των τμημάτων μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.

Παρακολουθήσαμε εξαιρετικές συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, διαλέξεις εκθέσεις και άλλες δράσεις δίνοντας το στίγμα στο πολύπλευρο έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει τις εξής υποδομές:

  • Συνεργασία με τα μουσικά πανεπιστήμια της χώρας αλλά και των: Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική καλλιέργειας των μαθητών της περιφέρειας.
  • Ένα αρχείο για το Μάνο Χατζιδάκι και την πόλη της Ξάνθης.
  • Μουσική Βιβλιοθήκη με την προσφορά της Σόνιας Θεοδωρίδου.
  • Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Ράδιο Ξάνθη 93,5 με προγραμματισμό εκπομπών σε σχέση με τους στόχους του Φεστιβάλ.

Με την υποστήριξη του Νίκου Κυπουργού, της Σόνιας Θεοδωρίδου καθώς και άλλων φίλων και συνεργατών του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και των καθηγητών των τμημάτων των μουσικών πανεπιστημίων οργανώθηκε η νέα δομή και ο προγραμματισμός των δράσεων για την επόμενη πενταετία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το 2015 έχει ως σχεδιασμό, οι καλεσμένοι σ’ αυτό να είναι οι προσωπικότητες που θα μας εισάγουν στα επιμέρους θέματα – αφιερώματα στα οποία και θα επικεντρώνεται διαδοχικά κάθε χρονιά το Φεστιβάλ π.χ. στη σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με το τραγούδι, με την ποίηση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το ραδιόφωνο, τη δισκογραφία, και βέβαια και με το δημόσιο λόγο του, ή την στάση του απέναντι στους νέους δημιουργούς.

Πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα του Φεστιβάλ http://fex.org.gr/news_announcements

Χρόνος διεξαγωγής Οκτώβριος – Νοέμβριος 

Χώροι διεξαγωγής: Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης/ Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Δημοτική πινακοθήκη Ξάνθης / Σπίτι πολιτισμού / Πολιτιστικό Κέντρο Γενισέας / Σχολεία του Νομού. 

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Δήμος Ξάνθης / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης / καθηγητές και φοιτητές των πανεπιστημίων των μουσικών τους τμημάτων: Ιόνιου – Μακεδονίας – Φιλιππούπολης Βουλγαρίας – Αδριανούπολης Τουρκίας – Τσελιάμπινσκ Ρωσίας.

Οργάνωση παραγωγής Φεστιβάλ: Φ.Ε.Ξ

Καλλιτεχνική Υποστήριξη: Νίκος Κυπουργός

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης 

 

 

Περισσότερα...

Στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι…

Είναι ωραίο να περπατάς σε τούτη την πόλη, τη «διατηρητέα», στα δρομάκια που περπάτησε πιασμένος από το χέρι ο Μάνος Χατζιδάκις και να σιγοψιθυρίζεις ένα σκοπό του…

Στη Ξάνθη, τη γενέθλια πόλη του Μάνου Χατζιδάκι, εδώ και 8 πια χρόνια η ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ συνεχίζει και πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».

Ταξιδεύοντας με τη μουσική του Μάνου, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη και τη σχέση που διατηρούσε μ’ αυτήν.

Αναζητώντας εφτά χρόνια τώρα τη σχέση του με την πόλη «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή» όπως έλεγε, συνομιλήσαμε με φίλους και συνεργάτες του. Σημαντικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Κυπουργός, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Μιχαλισλής, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Γιώργος Χρονάς, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα, η Έλλη Πασπαλά κ.α. παρουσίασαν τη δουλειά τους και μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις για το έργο, τις ιδέες και την προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων με αφηγήσεις και μαρτυρίες γύρω από την συνεργασία και τη φιλία που τους συνέδεε με το Μάνο.

Η προσωπικότητα «Μάνος Χατζιδάκις» είναι για την Ξάνθη ένας σταθμός. 

Η μουσική του, αλλά περισσότερο η στάση ζωής του, μας βοήθησαν στο να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον τόπο που τον γοήτευε αλλά και τον δυσανασχετούσε. 

«Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ' όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες.»

Σε πείσμα πολλών, τούτη η διαφορετικότητα συνεχίζει στην Ξάνθη να γοητεύει και να διχάζει. 

Όχι, στόχος μας δεν είναι ένα φεστιβάλ μνήμης – ένα αφιέρωμα - με εκδηλώσεις και συναυλίες, αλλά μια αφορμή για ένα σχολείο, όπου η μουσική και λόγος του συνεχίζουν να διδάσκουν ανθρώπους που φοιτούν στη ζωή. 

Χρησιμοποιώντας το λόγο και τις ιδέες του, βρίσκουμε τους τρόπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με την τέχνη και τη συμμετοχή σ’ αυτήν. 

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι το είδωλο στον καθρέπτη της Ξάνθης.

Έτσι, για μας το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» έχει δώσει ένα άλλο νόημα στην ΦΕΞ, κάνοντας τη συμμετοχή μας κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή σ’ ένα σύλλογο. Δημιουργούμε τις βάσεις για έναν πολιτιστικό οργανισμό που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον τρόπο να διεκδικούμε την ποιότητα ζωής.

Όλο αυτό το εγχείρημα θα ήταν υπόθεση λίγων αν δεν στηρίζονταν από φορείς, όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης, τα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων, τα σχολεία και όλος εκείνος ο κόσμος που τελευταία έδωσαν, οργανωτικά και οικονομικά, εκείνη τη δύναμη ώστε το Φεστιβάλ να απευθυνθεί και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να περπατήσει σε τούτη την πόλη, τη «διατηρητέα», στα δρομάκια που περπάτησε μικρός ο Μάνος Χατζιδάκις και να σιγοψιθυρίσει ένα σκοπό του… 

Η αστική τάξη της Ξάνθης 

Από την περίοδο ακμής της πόλης (1860) οργανώνεται διοικητικά με την μορφή των κοινοτήτων αλλά και με συλλόγους ομάδες συντεχνίες και σωματεία που προστατεύουν τα οικονομικά και εργασιακά συμφέροντα των κατοίκων .

«… Αποτέλεσμα της οικονομική ανάπτυξης (1860 – 1913) είναι η δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνικά και οικονομικά αστικής τάξης, και εκείνης των καπνεργατών που προσδίδουν υποδομή οργάνωσης της κοινωνίας σε καλά δομημένες ομάδες και σωματεία. Η αστική τάξη αποτελείται από τους καπνεμπόρους φυσικά, τους καπνομεσίτες, τους αντιπροσώπους των μεγάλων εταιρειών και μεγαλέμπορους άλλων αντικειμένων. Δίπλα σε αυτές τις δύο κυρίαρχες κοινωνικές ομάδες, ένα πλήθος μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών, συμπληρώνουν το μωσαϊκό των αστών της πόλης. 

Ενδεικτικό για τη ζωή των κατοίκων της πόλης είναι ίσως το απόσπασμα που ακολουθεί, από το περιοδικό Μέντωρ της Σμύρνης (1871): «Οι κάτοικοι της Ξάνθης, φιλοπάτριδες, νοήμονες και φιλομαθείς, ανέπτυξαν από τινών ιδίως ετών μέγιστον προς την πρόοδον ζήλον, ανενδότως καταγινόμενοι εις την ηθικήν προαγωγήν και βελτίωσην των κοινών και προθύμως επαρκούντες εις τα υλικάς του τόπου ανάγκας. Την διανοητικήν και ηθικήν προ πάντων μόρφωσιν των εαυτών τέκνων περί πλείστου ποιούμενοι, συντηρούσιν αξιόλογα εκπαιδευτικά καταστήματα». Έκδοση ΦΕΞ 2014 «Χώρος – Ξάνθη - Η Ζωή της αστικής τάξης στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αι.»

… στην Ξάνθη σήμερα λειτουργούν σχεδόν όλοι οι ναοί. 

Χριστιανικοί ορθόδοξοι, μοναστήρια, αλλά και χώρος των καθολικών, η Αρμενική εκκλησία, των Παλαιοημερολογιτών, του Ιεχωβά, των Ευαγγελιστών, των Πεντηκοστιανών, Τζαμιά, Τουρμπέδες και Τεκέδες. 

Στη Φωτογραφία ο Τεκές του κιοτουκλου Μπαμπά στο σέλινο Ξάνθης.

… στην Ξάνθη σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν οι κοινότητες αλλά οι κάτοικοι είναι οργανωμένοι με την μορφή των συλλόγων. Λειτουργούν περισσότεροι από 20 με διαφορετικά ήθη και έθιμα, γλωσσικά ιδιώματα και θρησκείες συνεχίζοντας να δίνουν στην Ξάνθη ένα τεράστιο πολιτιστικό πλούτο. 

Μάνος Χατζιδάκις 

Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες. Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ' όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες. Σαν άνοιξα τα μάτια μου είδα με απορία πολύ κόσμο να περιμένει την εμφάνισή μου (το ίδιο συνέχισα κι αργότερα να απορώ σαν με περίμεναν κάπου καθυστερημένα να φανώ). Μ.Χ. «Βιογραφικό σημείωμα σε πρώτο πρόσωπο»

Στο πρόσωπο του Μανου Χατζιδάκι η Ξάνθη βρήκε την προσωπικότητα εκείνη που μπορεί να την χαρακτηρίζει ως κοσμοπολίτησα. Η Ανατολή και η Δύση συνυπάρχει, σαν την γλυκιά μελαγχολία της μουσικής του. 

Εκδηλωσεις

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante