Αφιέρωμα στο Γέρζι Σκολιμόφσκι

Αφιέρωμα στο Γέρζι Σκολιμόφσκι
17.04.2018 - 21:00
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών 

Οι Τρίτες της Κινηματογραφικής Λέσχης της ΦΕΞ 2018

Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Γιώργος Μπακαλίδης

 

Υπάρχει ένας κινηματογράφος σπουδαίος κι αγαπημένος, που η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ προβάλλει με σεβασμό στη δημιουργία. Υπάρχει ένας κινηματογράφος που είναι ωραίος, με τη σκοτεινή αίθουσα, τη μεγάλη οθόνη και το σινεφίλ κοινό. Ένας κινηματογράφος που αναρωτιέται, που γοητεύει, που συγκινεί και συνεπαίρνει. Είναι ο Κινηματογράφος των Δημιουργών.

 

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 17 & 24 Απριλίου 2017 

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

Αφιέρωμα στο Γέρζι Σκολιμόφσκι. Πυγμάχος, Ποιητής, Κινηματογραφιστής.

Γεννημένος στο Λοτζ το 1938, ο Jerzy Skolimowsky είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Ποιητής, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ντράμερ, δοκιμιογράφος αλλά και πρώην πυγμάχος, έγινε γνωστός κατ΄ αρχάς ως συνσεναριογράφος του Ρόμαν Πολάνσκι στο Μαχαίρι στο νερό και αργότερα ως σκηνοθέτης ταινιών όπως οι Walkover, Το πλοίο των παρανόμων και Στο φως του φεγγαριού. Ένας Πολωνός κινηματογραφιστής, αυτόχθων σαν τον Βάιντα, κοσμοπολίτης σαν τον Πολάνσκι, μπουρλέσκ σαν τον Μουνκ, αιρετικός και εσωτερικός σαν τον Κισλόφσκι. Όπως κι αυτοί, γαλουχήθηκε και στοχάστηκε στη μεταπολεμική, αντιφασιστική, κομμουνιστική Πολωνία. Ακολούθησε όμως δικό του δρόμο μέσα στον παγκόσμιο κινηματογράφο, ορίζοντας την προσωπική του κοσμοαντίληψη, άπατρις και, ταυτόχρονα εκφραστής της πολωνικής κόλασης. 

«Δεν αισθάνομαι πολίτης του κόσμου ούτε Ευρωπαίος. Είμαι Πολωνός, με μια δόση πικρίας για τις ρίζες μου, αλλά αυτό είναι το πεπρωμένο μου». Γέρζι Σκολιμόφσκι

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante