το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης στην Ξάνθη 4η μέρα

το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης στην Ξάνθη 4η μέρα
30.04.2018 - 18:00
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

 

ΖΩΝΗ Α 18.00 – 20.45

 

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ 

Σκηνοθεσία - Μοντάζ: Θεόφιλος Δαδής

Σενάριο - Παραγωγοί: Ντίνα Σύρπου, Κώστας Κουκουμάκας

Έτος παραγωγής: 2017

Διάρκεια: 62 λεπτά

Σύνοψη

Μια προσφυγοπούλα από τη Συρία στον λασπότοπο της Ειδομένης. Ένας Έλληνας πρόσφυγας, επιζών της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κούρδοι της Συρίας που βρήκαν καταφύγιο στα Γρεβενά. Τούρκοι που επιστρέφουν στην Ελλάδα, στο χωριό των παππούδων τους, έναν αιώνα μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών. Παράλληλες ιστορίες προσφυγικού δράματος, με κοινή πυξίδα τη μουσική, ως κοινή γλώσσα των ανθρώπων.

 

IN SITU 

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Χρύσα Τζελέπη/Άκης Κερσανίδης

Μοντάζ: Άντα Λιάκου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δράκος Πολυχρονιάδης

Έτος παραγωγής: 2017

Διάρκεια: 104 λεπτά

Σύνοψη

Ένα ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής. Σημείο εκκίνησης, η Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80, όταν η πόλη ήταν ένα διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης μουσικών που κινούνταν στον χώρο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Ταξιδεύουμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές τους, ανακαλύπτουμε τις διαφορετικές οπτικές τους στον αυτοσχεδιασμό, στον ήχο και στη σιωπή, και παρακολουθούμε τις στιγμές γένεσης της μουσικής «επί τόπου».

 

ΖΩΝΗ Β 21.00 –

 

ΡΩΓΜΕΣ 

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Δήμητρα Κόφτη 

Μοντάζ: Armando Duccio Ventriglia

Παραγωγή: Δήμητρα Κόφτη

Έτος παραγωγής: 2018

Διάρκεια: 56 λεπτά

Σύνοψη

Λαμπερά σούπερ μάρκετ βρίσκονται δίπλα σε ερείπια εργοστασίων στο Πέρνικ της Βουλγαρίας, όπου κάποτε βρισκόταν ένα από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά κέντρα των Βαλκανίων. Το φιλμ αφηγείται έντονους ιστορικούς μετασχηματισμούς και ιστορίες οικονομικών κρίσεων, μέσα από τις εμπειρίες ανθρώπων που έχουν βιώσει περιόδους βιομηχανικής ανάπτυξης και παρακμής.

 

ΜΙΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ 

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης

Μοντάζ: Αποστολία Παπαϊωάννου

Παραγωγή: Αποστολία Παπαϊωάννου

Έτος παραγωγής: 2018

Διάρκεια: 71 λεπτά

Σύνοψη

Το 2016 συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Στην Αθήνα, το περίφημο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, άνοιξε τις πόρτες του για μια εντελώς πρωτότυπη ολονυχτία. Σπουδαίοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδοποιοί και κριτικοί, από τις εννιά το βράδυ και μέχρι το ξημέρωμα παρουσίασαν ένα μοναδικό φεστιβάλ κατάδυσης στο σαιξπηρικό σύμπαν, μέσα από μονολόγους, αποσπάσματα σκηνών, αυτοσχεδιασμούς και σονέτα. Η ταινία κατέγραψε όσα συνέβησαν εντός του θεάτρου και τα συνέθεσε με εικόνες εκείνης της μακράς νύχτας από τους δρόμους της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να συλλάβουμε κάτι από το πνεύμα του Σαίξπηρ.

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante