Για τον απέραντο κόσμο της μουσικής

Για τον απέραντο κόσμο της μουσικής
15.10.2018 - 20:00
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

Ομιλία «Για τον απέραντο κόσμο της μουσικής»
Με την Αναστασία Σιώψη, καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα «Αισθητική της Μουσικής».

Για τον απέραντο κόσμο της μουσικής
Η μουσική είναι μια γλώσσα που απευθύνεται στην ακοή και καλλιεργεί τον τρόπο που συνδεόμαστε με αυτή την πλευρά της ανθρώπινης εμπειρίας. Επίσης, είναι μια κοινωνική δραστηριότητα πολιτισμικά προσδιορισμένη. Η εξερεύνηση της σύνδεσης της μουσικής ως κοινωνική δραστηριότητα με το πνεύμα των εποχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας μπορεί να εμπλουτίσει την καλλιέργειά μας ως πολιτισμικά όντα και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Ως είδος τέχνης, η επαφή μας με τη μουσική μέσα από την εκπαίδευση συμβάλλει στην εξοικείωση με ηχητικούς κόσμους εξίσου σημαντικούς με αυτούς της γλώσσας, δίνοντάς μας τρόπους επαφής με τον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και με τις βαθύτερες πολιτισμικές δομές της κοινωνίας μας.
Στόχος μου είναι να μιλήσω για τη μοναδικότητα και, άρα, την αναγκαιότητα της μουσικής στον πολιτισμό και στις ζωές μας, θέτοντας ερωτήματα όπως το τι είναι μουσική, τι μπορεί να εκφράζει και με ποιούς τρόπους, ποιός είναι ο πολιτισμικός της ρόλος, τι είναι το ‘ύφος/στιλ’ στη μουσική και αν έχει σχέση με το ύφος σε άλλες τέχνες των ίδιων εποχών, και να το κάνω αυτό χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την έντεχνη μουσική ως ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
 
Αναστασία Σιώψη
https://music.ionio.gr/gr/department/staff/siopsi/
Η Αναστασία Σιώψη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα «Αισθητική της Μουσικής». Επίσης, διδάσκει την «Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη», σπουδές στον «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης πτυχίο Αρχιτεκτονικής (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης).
Οι κύριες ερευνητικές δραστηριότητές της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι κυρίως για τη γερμανική ρομαντική μουσική, ιδιαίτερα τα μουσικά δράματα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, για θέματα αισθητικής της μουσικής, κυρίως σε σχέση με τις άλλες τέχνες, όπως επίσης και για τη νεοελληνική λόγια μουσική, ιδιαίτερα το έργο του Μανώλη Καλομοίρη και ζητήματα αισθητικά και ιδεολογικά της εποχής της Εθνικής Μουσικής Σχολής, τις Ελληνίδες συνθέτριες, καθώς και για τη μουσική σε μορφές αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού δράματος στη νεότερη Ελλάδα.
Έχει συγγράψει τις μονογραφίες με τίτλους Τρία Δοκίμια για τον ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ (Αθήνα: Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις 4, Μουσικός Εκδοτικός Οίκος Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2003), Η Μουσική στην Ευρώπη του Δέκατου Ένατου Αιώνα, (Αθήνα: Εκδόσεις Γιώργος Δαρδανός (Gutenberg), 2005), Η νεοελληνική πολιτισμική φυσιογνωμία μέσα από το ρόλο της μουσικής σε αναβιώσεις του αρχαίου δράματος (Μουσικές διαδρομές ως αντανακλάσεις της αρχαίας στη νεότερη Ελλάδα) (Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg, 2012) και 200 χρόνια από τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883): Δοκίμια για την αισθητική του έργου του, Αθήνα: Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις 16, Μουσικός Εκδοτικός Οίκος Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2013).
Είναι συνεκδότρια του ηλεκτρονικού διεθνούς μουσικολογικού περιοδικού με τίτλο «Ελληνικό Περιοδικό για τη Μουσική, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό (Hellenic Journal of Music, Education andCulture (HeJMEC)», μαζί με τον prof. G. Welsh (Univ. of London), έκδοση Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ).
Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Μουσικολογικού Συλλόγου (έτος ίδρυσης 2011).

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante