Ο Κάφκα πάει σινεμά

Ο Κάφκα πάει σινεμά
17.12.2018 - 21:00
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 / Ο Κάφκα πάει σινεμά (2002, 55’) του Hanns Zischler
Ο Hanns Zischler (Χανς Τσίσλερ) είναι διεθνούς φήμης ηθοποιός, συγγραφέας, δραματουργός, φωτογράφος , γνωστός στη χώρα μας κυρίως από ταινίες των W. Wenders, J.-L. Godard, I. Szabo, C. Chabrol, Κ. Γαβρά.

Ο Κάφκα ήταν ενθουσιώδης κινηματογραφόφιλος – συμπέρασμα που βγαίνει από τη μελέτη των ημερολογίων και γραμμάτων του. Αλλά και από τα μυθιστορήματα και διηγήματά του μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο κινηματογράφος, το νέο τότε μέσο, αποτελούσε έμπνευση για τον Κάφκα, έμπνευση για να πειραματιστεί με έναν τρόπο λογοτεχνικής αφήγησης που να είναι παρόμοιος μ’ εκείνον της κινηματογραφικής.

Ο Hanns Zischler, γνωστός για το πάθος του να εξερευνά απάτητα πεδία και να αφιερώνει την προσοχή και το ενδιαφέρον του στη λεπτομέρεια, μελέτησε για δεκαετίες τα κείμενα του Κάφκα.
Συνέλεξε φωτογραφίες, ενημερωτικά φυλλάδια των κινηματογράφων και αφίσες της εποχής του Κάφκα. Ξεφύλλισε σε βιβλιοθήκες τον τότε ημερήσιο τύπο, αναζητώντας κριτικές ταινιών. Όργωσε τα κινηματογραφικά αρχεία, βρίσκοντας ξεχασμένες κινηματογραφικές κόπιες. Οι μελέτες του και οι έρευνές του συγκεντρώθηκαν σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση με πλούσιο οπτικό υλικό, η οποία αποτελεί τόσο ένα θεμέλιο λίθο στην έρευνα του Κάφκα όσο και στις απαρχές του κινηματογράφου.
Το βιβλίο εκδόθηκε πριν 20 χρόνια και έκανε πάταγο – κανείς μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί ότι ο διανοούμενος Κάφκα θα αγαπούσε τόσο πολύ το σινεμά που δεν έχαιρε και ιδιαίτερης εκτίμησης εκείνα τα χρόνια.

9ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη
ταινίες εμπνευσμένες από βιβλία …

Τετάρτη 12 έως και Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας & το Goethe-Institut οργανώνουν στην Ξάνθη το 9ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου.
Στόχοι του Φεστιβάλ είναι σπουδαστές της Γερμανικής να εξασκηθούν στη γλώσσα αλλά και το κοινό της περιοχής να γνωρίσει του Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις.

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante