Ουσία και μορφή στον κινηματογράφο

Ουσία και μορφή στον κινηματογράφο
19.04.2019 - 20:00
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Βιβλιοπαρουσίαση – συζήτηση

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου Ουσία και μορφή στον κινηματογράφο συζήτηση με το κοινό για τη σχέση του κινηματογράφου με τον φιλοσοφικό στοχασμό.

Ο Δημήτρης Βλάχος, φιλόλογος (τέως Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ροδόπης) - συγγραφέας, παρουσιάζει το βιβλίο του φιλολόγου - δρ. φιλοσοφίας (ΑΠΘ) Όμηρου Ξενίδη, Ουσία και μορφή στον κινηματογράφο, εκδ. Ρώμη 2015, και συζητούν μαζί με το κοινό για τις φιλοσοφικές προϋποθέσεις της κινηματογραφικής τέχνης. 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 

Όμηρος Ξενίδης, Ουσία και μορφή στον κινηματογράφο, εκδ. Ρώμη 2015

Μορφή η ταινία, ουσία τα συναισθήματα. Ποια είναι η σχέση τους στην περίπτωση του κινηματογραφικού γεγονότος; 

«Η κίνηση είναι συγκίνηση». 

Γιατί οι θεατές της κινηματογραφικής ταινίας να συγκινούνται από τις ψευδείς κινούμενες εικόνες που προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη; Γιατί να βιώνουν, ενόσω διαρκεί η προβολή αλλά και μετά τη λήξη της, τα συναισθήματα του φόβου, της αδικίας, του έρωτα; Με ποιους τρόπους το κινηματογραφικό συμβάν ερεθίζει και εξάπτει τη φαντασία του θεατή; 

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου συναντά τη δυναμική της φαντασίας, όπως αυτή εκφράζεται σε οκτώ αγαπημένες του ταινίες των Antonioni, Hitchcock, Eastwood, Kurosawa, προτού να ανάψουν τα φώτα της αίθουσας και αρχίσει η φιλοσοφική διερώτηση…

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Όμηρος Ξενίδης, γεννημένος το 1965 στη Γερμανία, είναι πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος του Α.Π.Θ. Στις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφία (Α.Π.Θ.) εμβάθυνε στις έννοιες του «οράν εις» και της «διττής αντίληψης» της αισθητικής θεωρίας του Richard Wollheim. Για την εργασία του «Ουσία και μορφή στον κινηματογράφο» του απονεμήθηκε το 2014 ο τίτλος του Διδάκτορα της Φιλοσοφίας (Α.Π.Θ.). Εργάστηκε ως διπλωματούχος ξεναγός και από το 1996 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος. Ένα διήγημά του περιλαμβάνεται στο συλλογικό έργο «20+1 ιστορίες» (εκδόσεις Καστανιώτη, 1999). Το 2013 εκδόθηκε το παραμύθι του «Ο Βράχος και η Ελιά», εκδόσεις Ρώμη. 

 

στο πλαίσιο των εκδηλώσεων

«Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

κλείνει τα 10 της χρόνια και το γιορτάζει! »

 

10 χρόνια, 10+1 πόλεις /στην Ξάνθη, προβολές – παρουσιάσεις – πάρτι

 Τετάρτη 17 έως και την Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου συμπληρώνοντας τα 10 της χρόνια, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, διοργανώνει εβδομάδες προβολών σε 10+1 πόλεις της χώρας. Κατά τη διάρκειά τους θα προβληθούν ταινίες που, μετά από καθολική ψηφοφορία των 350 μελών της, τιμήθηκαν τα 10 αυτά χρόνια για τα καλλιτεχνικά και τεχνικά επιτεύγματά τους με το βραβείο "ΙΡΙΣ".

*Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο www.fex.org.gr

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante