Μουσείο - Ιστορία

Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα κατά την άφιξη των προσφύγων στην Ξάνθη

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19:22 στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Η άφιξη κι η εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης” το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας. Μια ομιλία με τίτλο:

Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα κατά την άφιξη των προσφύγων στην Ξάνθη: η συμβολή των Ασβεστοχωριτών μαστόρων του ασβέστη και η παράλληλη εξέλιξη της βιομηχανίας στην περιοχή.

Την ομιλία παρουσιάζει η Επίκουρη Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΔΠΘ δρ Αικατερίνη Ριτζούλη.

Μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις στη Μακεδονία και Θράκη με αποτέλεσμα την ίδρυση προσφυγικών οικιστικών συγκροτήσεων στην ευρύτερη περιοχή και στην πόλη της Ξάνθης. Το έργο του εποικισμού δεν θα μπορούσε να περατωθεί χωρίς την εξασφάλιση επάρκειας σε οικοδομική τεχνογνωσία και κατασκευαστικά υλικά. Σε μια εποχή που η πόλη γνώριζε τα πρώτα βήματα του βιομηχανικού εκσυγχρονισμού, τον ηλεκτροφωτισμό και τον σιδηρόδρομο, εμφανίστηκαν νέοι εσωτερικοί μετανάστες, αυτή τη φορά για την επίσπευση του μεγάλου εποικιστικού έργου. Οι Ασβεστοχωρίτες, πρωτομάστορες στην τέχνη του ασβέστη διαμοίρασαν τις περιοχές του εποικισμού και μετακινήθηκαν στις νέες πατρίδες, όπου εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν εστίες τεχνολογίας αιχμής στον κατασκευαστικό τομέα.

Γι’ αυτούς και με αφορμή ένα κειμήλιο των αρχών του αιώνα που εκτίθεται στο Μουσείο, ενός προπλάσματος του εργοστασίου ασβεστοποιίας ‘Η Θράκη”, κατασκευασμένου τη δεκαετία του 1920 από έναν πρωτομάστορα του ασβέστη, θα μιλήσουμε για το γενικότερο πλαίσιο της βιομηχανικής ανάπτυξης αιχμής της ταραχώδους εκείνης εποχής.