Κινηματογραφική Λέσχη

Πολιτιστικές Δράσεις

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ φιλοξενεί τον σκηνοθέτη της ταινίας «Μια μεγάλη Οικογένεια» ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΛΕ

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου ώρα 8.30 μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ στο πλαίσιο του προγράμματος περιφερειακών εκδηλώσεων του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  φιλοξενεί τον σκηνοθέτη ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΛΕ για μια συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας του «Μια μεγάλη Οικογένεια» (η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα) η οποία συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ.

για την ταινία

Η οικογένεια και η φιλία, η καινοτομία και η αλληλεγγύη, οι παιδικές αλάνες

και η γειτονιά, είναι το “μυστικό χαρμάνι” της φωτεινής διαδρομής

των αναψυκτικών Κλιάφα από το 1926 στα Τρίκαλα.

Ένα μικρό σύμπαν δημιουργικότητας και ανθρωπιάς,

που χτίστηκε γύρω από το όραμα του ιδρυτή Θόδωρου Κλιάφα

«…να δροσίσει και να ζαχαρώσει τον κόσμο!»

Τεκμηριωμένο σε βάθος, αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη δυναμική

της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής.

Η ταινία, διάρκειας 69 λεπτών, χρειάστηκε 18 μήνες επισταμένης έρευνας, γυρισμάτων και μοντάζ για να ολοκληρωθεί. Ζωντανεύει την ιστορία της επιχείρησης μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας άλλαξε την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα και δεν σταμάτησε ποτέ, αθόρυβα και διακριτικά, να καινοτομεί.

Η ιστορία όμως της εταιρείας αναψυκτικών Κλιάφα δεν είναι μόνο η απαρίθμηση των επιτευγμάτων και των υψηλής ποιότητας προϊόντων της –είναι κυρίως η ιστορία των ανθρώπων της. Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται και αυτές οι μικρές, αθέατες πτυχές: τα προσωπικά τους χαρίσματα και οι αδυναμίες, η φιλία, οι παιδικές αλάνες και η πόλη, τα οράματα και οι δυσκολίες, ο μόχθος και η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα και η προσφορά. Μια ταινία για όλα αυτά τα “υλικά” μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες και οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας έχτισαν μαζί «…μια μεγάλη οικογένεια».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σενάριο-Έρευνα: Βασίλης Λουλές

Αφήγηση: Αλέξανδρος Λογοθέτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης

Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης

Μουσική: Νίκος Πλατύραχος

Βιογραφικό του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ

Είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο. Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού.

Ασχολείται με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων καταγράφοντας μαρτυρίες καθημερινών ανθρώπων, με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις “μικρές” ιστορίες να φωτίζεται η μεγάλη Ιστορία. Τα έργα του καλύπτουν επίσης θέματα Εθνογραφίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Βιομηχανικής Αρχαιολογίας.

Από το 2014 μέχρι το 2020 έκανε περιοδείες προσκεκλημένος από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, προβάλλοντας τα έργα του και συζητώντας με το κοινό. Ανάμεσα στα 32 Ιδρύματα που έχει επισκεφτεί είναι και τα: Χάρβαρντ, Κολούμπια, Γέιλ, Στάνφορντ, Πρίνστον, Μίσιγκαν, Ντιουκ, Πενσυλβάνια (Penn), UCLA.

Πραγματοποιεί Κινηματογραφικά Εργαστήρια στην Αθήνα, τη Θεσ/νίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς και Εργαστήρια μέσω διαδικτύου.

Είναι σύμβουλος σε σχέδια δημιουργίας ντοκιμαντέρ και σε επιτροπές αξιολόγησης κινηματογραφικών σεναρίων.

Φιλμογραφία (επιλογή)

2022 Μια μεγάλη οικογένεια / ντοκιμαντέρ 69’

2019 Αδελφές ψυχές / ντοκιμαντέρ 20’

2014 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκιμαντέρ 91’

2012 Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκιμαντέρ 114’

2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκιμαντέρ 29’

2000 Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκιμαντέρ 30’

1990 Απών / μυθοπλασία 15’