Μουσείο - Ιστορία

«Λαϊκός πολιτισμός των Ελλήνων προσφύγων του 1922» & το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου

 [19.30] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ και η υπεύθυνη του τμήματος,  Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρουσιάζει τη δράση του εργαστηρίου και τη διάλεξη από τον κύκλο παρουσιάσεων για τον λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων προσφύγων του 1922.

Α’ ΜΕΡΟΣ: Το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ. Το εργαστήριο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Οργάνωσε, ψηφιοποίησε και τεκμηρίωσε: Τα αρχεία και τη συλλογή  του μουσείου. Το Αρχείο της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης (2782 – έγγραφα φωτογραφίες και βιβλία). Το Αρχείο Βλαχόφωνων Ηπειρωτών στην Ξάνθης (1535 – έγγραφα φωτογραφίες και βιβλία) της Χαρίκλειας Σ.Ι. Μαργαριτοπούλου. Εργάζεται για το Αρχείο Μικρασιατών Ξάνθης και το Αρχείο των καπνεμπόρων Ξάνθης.

Β’ ΜΕΡΟΣ: Διάλεξη με θέμα: «“Έκιτι, γιάβρουμ, εμείς οι Ρωμαίοι πάντα περισάν ‘ς σα στράτας…”Η μνήμη της προσφυγιάς, όπως αποτυπώνεται στα υλικά και στα άυλα κειμήλια (τεκμήρια) με μελέτη περίπτωσης τον κύκλο του χρόνου στον προσφυγικό λαϊκό πολιτισμό».

Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

 *Το 2018-19  το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης με τη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημιουργεί το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ