Μουσείο - Ιστορία

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες

Ξάνθη…. Μετά την 1η βουλγαρική κατοχή (1913- 1919)  μεγάλες ξένες καπνικές εταιρίες από την Ευρώπη και την Αμερική δραστηριοποιούνται στην περιοχή.  Τούτο μοιάζει αισιόδοξο. Εργοστάσια ανοίγουν. Ο κόσμος γυρίζει στις δουλειές του.

Όμως  οι εταιρείες αυτές φέρνουν έντονα τον ανταγωνισμό. «Όσοι καπνέμποροι προσπαθούν να ορθοποδήσουν βρίσκουν μπρος τους τα τραστ». Μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν αυτές τις εταιρίες είτε φεύγουν από την Ξάνθη είτε αλλάζουν επαγγελματικό χώρο και χάνουν φοβερά έσοδα από την επεξεργασία και την εμπορία του Καπνού. Το πιο τραγικό όμως είναι πως αυτές οι εταιρίες φέρνουν τη νέα τεχνολογία. Βάζουν μηχανές στα εργοστάσιά τους και απολύονται οι εργάτες. Αρχίζουν οι κινητοποιήσεις των καπνεργατών. Το καλοκαίρι του 1928 σε μια μεγάλη απεργία, τέσσερις Ξανθιώτες καπνεργάτες πέφτουν νεκροί.

Το κίνημα έχει φουντώσει στη Θεσσαλονίκη  του 1934 – 36 οι  καπνεργάτες διεκδικούν να αναγράφεται στο πακέτο των τσιγάρων, αν τα τσιγάρα είναι χειροποίητα ή αν τα κάνει κάποια μηχανή.

Μάιος 1936. Φλογερός όλος πάθος, αλλά και αίμα. Από το Σικάγο έως και την Θεσσαλονίκη του ‘36. Στη μεγάλη καπνεργατική απεργία, που εξελίσσετε σε πανεργατική,  ο Τάσος Τούσης πέφτει νεκρός.

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
μέρα Μαγιού σε χάνω
άνοιξη γιε που αγάπαγες
κι ανέβαινες απάνω.