Φ.Ε.Ξ.

2-3 πράγματα που ξέρω για τη… «ΦΕΞ 70χρόνια»

Μια φιλοπρόοδη οργάνωση

δραστηριοποιείται με θέματα πολιτισμού.

Αλλά τι ακριβέστερα σημαίνει η λέξη πολιτισμός;

Στην ετυμολογική του καταγωγή ο όρος δηλώνει το προϊόν της πόλεως, το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις που έχει ο πολιτικός βίος, το να είναι πολίτες τα μέλη μιας συλλογικής συνύπαρξης, συντελεστές για τη συγκρότηση του γεγονότος της πόλεως.

Προϋποθέτει επομένως η σημασία του πολιτισμού το νοηματικό περιεχόμενο των ελληνικών λέξεων πόλις – πολίτης – πολιτική. Πρέπει εκεί να ανιχνεύσουμε τι ακριβώς θέλει να σημάνει η χρήση της λέξης πολιτισμός.[…]

Πολιτιστική Διπλωματία, Προθεωρία ελληνικού σχεδιασμού | Χρήστος Γιανναράς | Εκδ. «πόλις – Πολιτιστικό Ημερολόγιο ΦΕΞ 2017»

.

Έχει σκοπό λοιπόν να διαχειριστεί το πολιτιστικό απόθεμα διαμορφώνοντας συνθήκες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη.

Από πού αντλεί αυτό το απόθεμα;

Μα φυσικά από την ίδια την πόλη. Από την ιστορία και την παράδοσή της, αλλά και την σύγχρονη δημιουργία. Καλείτε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις υποδομές ώστε να είναι δελεαστική, τολμηρή και συγκροτημένη, σοβαρή, αλλά και με χιούμορ, να ισορροπεί επιδέξια στην ποσότητα και την ποιότητα.

Μια ένωση – πολιτιστική – 

έχει ως στόχο να πείθει, συνεχώς, τους κατοίκους,

πως η συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών, είναι μοναδική και εξαιρετική λειτουργία για κάθε πολίτη.

Η ΦΕΞ,  είναι μια ουσιαστική Ένωση. Το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης όπως θα τη λέγαμε,  έχει ως πλάνο βιωσιμότητας, τη «θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων», για τη διάσωση και εύρυθμη λειτουργία  κτηρίων, υποδομών και των δράσεων.

Η δομή της έχει ως Βάση τα μέλη της (περισσότερα από 900) και τη Γενική Συνέλευση.

Το εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο καθορίζει την στρατηγική της, ενώ η διεύθυνση (γραμματεία – λογιστήριο  και τα συντονιστικά της είναι η καρδιά του σωματείου.

Οι 17 ομάδες έχουν τη δική τους – εφορεία – συντονιστική επιτροπή –  ένα άτυπο Δ.Σ. Κάθε εβδομάδα – τα 100 περίπου μέλη των εφορειών (3-5 μέλη κάθε ομάδας) συγκεντρώνονται για να συζητήσουν και να ενημερώσουν για την πορεία τους.

Οι Δέκα τομείς οργάνωσης μας δίνουν την δυνατότητα μια πολύπλευρης ανάπτυξης με πολλές θεματικές και περισσότερες συνεργασίες.

Τα 24 εργαστήρια με τα 54 τμήματα (παιδικά – αρχαρίων – προχωρημένων) είναι τα εργαλεία των ομάδων που τις τροφοδοτούν με νέα μέλη και έντονη δραστηριότητα.

 Στην Ξάνθη λοιπόν από το 1952 η ΦΕΞ κατόρθωσε να δημιουργήσει τις υποδομές, τόσο για την ομαλή, συνεχή και αξιόπιστη λειτουργία της, όσο και για την ενίσχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων που οργανώνει συμπληρωματικά στις υπάρχουσες κρατικές δομές, για το κοινό της ευρύτερης περιοχής.

τομείς οργάνωσης της ΦΕΞ

Ι…    Παράδοση

ΙΙ…   Ιστορία

ΙΙΙ..   Βιβλίο

ΙV.    Χορός & Κινητική Τέχνη

V.     Μουσική

VI.   Θέατρο

VΙΙ.  Εικαστικά

VΙΙI. Κινηματογράφος

ΙΧ.    Φωτογραφία

Χ.     Συνεργασίες & Παρεμβάσεις από τη ΦΕΞ

1952 – 2022 70 χρόνια ΦΕΞ

Ξεφυλίστε το αφιέρωμα