Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής

Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής, η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους ανατολής

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

Από τον 19ο αιώνα, η μουσική στον ελλαδικό χώρο ενσωματώνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα στοιχεία από την δυτική μουσική κουλτούρα, δεν παύει όμως ποτέ να διατηρεί την μακραίωνη σχέση της με την μουσική της Ανατολής. Μάρτυρες της σχέσης αυτής είναι η τροπική, μορφολογική, ρυθμολογική και οργανολογική συνάφεια που παρουσιάζουν τα περισσότερα μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου με κοσμικά (λαϊκά και λόγια) και θρησκευτικά ιδιώματα της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών της εγγύς Ανατολής. 

Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που πραγματοποιείτε στην Ξάνθη, στοχεύει τόσο στην παρουσίαση πτυχών αυτής της μακραίωνης μουσικής συγγένειας με μια σειρά από συναυλίες, όσο και στην μουσικολογική τεκμηρίωσή της με μια σειρά σεμιναρίων-εργαστηρίων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκειά του. 

Συμμετέχουν καθηγητές και φοιτητές του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του τμήματος λαϊκής και παραδοσιακή μουσικής του Α.Τ.Ε.Ι. Άρτας, καθώς και καθηγητές και φοιτητές από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

7ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη 2015… 

Πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα του Φεστιβάλ http://fex.org.gr/news_announcements

Το φεστιβάλ ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο εργασιών του. Ξεκίνησε δειλά πριν από 7 χρόνια με την υποστήριξη της Μητρόπολης Ξάνθης και του Δήμου Αβδήρων, και προσπάθησε στα πρώτα χρόνια να δημιουργήσει τις υποδομές και τις συνθήκες όπου θα το καθιστούσαν ένα από τα σημαντικά μουσικά δρώμενα της περιοχής μας. Στο νέο κύκλο, στόχος του είναι να διευρύνει τόσο μουσικά, όσο και σε χώρους, αλλά και δράσεις, και σε ανθρώπινο δυναμικό, τις εκδηλώσεις του. Παρουσιάζοντας με σεβασμό και αξιοπρέπεια, σε ιδιαίτερους χώρους, ιδιαίτερες μουσικές δράσεις το φεστιβάλ κέρδισε την εμπιστοσύνη των συνεργαζόμενων φορέων αλλά και του κοινού. Έχει φιλοξενήσει εξαιρετικούς μουσικούς και έχει παρουσιάσει ένα ακόμη πιο σπουδαίο ρεπερτόριο.

Σκοπός μας να διατηρήσουμε το ύφος και το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων που προσφέρει το φεστιβάλ, για την επόμενη πενταετία και σας προσκαλούμε από τις 10 Ιουλίου –έως και τις 20 Αυγούστου 2015 να παρακολουθήσετε συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα.. σε πανέμορφους χώρους…

«… εκεί, έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, μια βραδιά του Αυγούστου, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής. Εκεί θα προσέλθω και πάλι φέτος για να ανάψω διπλό κερί».

Θ. Γρηγοριάδης συγγραφέας

Χρόνος διεξαγωγής Ιούλιος - Αύγουστος

Περιλαμβάνει: Εργαστήρια και master class μουσικής. / Συναυλίες / παραστάσεις / προβολές

Χώροι διεξαγωγής: Στο Αρχοντικό Παμουκτσόγλου, στα Άβδηρα / Στον Μπεκτασίδικο τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο / Στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / & σε διάφορους επιλεγμένους χώρους ιδίως σε προσφυγικά χωριά.

 

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /Δήμος Ξάνθης /Δήμος Αβδήρων / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 

Οργάνωση παραγωγής Φεστιβάλ: Φ.Ε.Ξ

Καλλιτεχνική Υποστήριξη: Μάρκος Σκούλιος & Σωκράτης Σινόπουλος

Εκδηλωσεις

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη
T. +30 254 102 5421 F. +30 254 102 5421

Δημιουργία: Starfish & tariqante