Παραδοσιακοί Ελληνικοί Χοροί

Χορός & Κινητική Τέχνη

Όλοι μαζί, σε έναν κύκλο – Της Κασσάνδρας Λειβαδιώτου

Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθος, Ελασσόνα και Κωνσταντινούπολη ενώθηκαν σε έναν κύκλο. Χορευτές από αυτά τα μέρη και άλλα τόσα, βρέθηκαν όλοι μαζί, γνωστοί και άγνωστοι, πιασμένοι χέρι χέρι να τους ενώνει μία κοινή «γλώσσα», αυτή του χορού. Μια γλώσσα, που συνδέει γενιές και μεταφέρεται σαν φλόγα μέχρι και σήμερα.

Πιασμένοι όλοι μαζί σε έναν κύκλο «λυτρωτικό» οπού ο καθένας μπορεί να εκφράσει ότι νιώθει μέσα από το χορό. Μια αλυσίδα ανθρώπων από διαφορετικά μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά μουσικά ακούσματα, να ακολουθούν τον παλμό που δίνει ο πρωτοχορευτής – όπως συνηθίζεται. Με χορούς από όλη την Ελλάδα και ο καθένας να μοιράζεται με τον διπλανό του στοιχεία του τόπου του.

Αυτά έγιναν στον ετήσιο  χορό του Χορευτικού Εργαστηρίου της ΦΕΞ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και τα αναπολούμε ακόμη. Πολύ χορό, γέλια, χαμόγελα πλατιά, συγκίνηση και μια μεγάλη γιορτή, ντυμένα όλα μουσικά από την Εβρίτικη Ζυγιά και τον Κώστα Δεδούση. Μια πολύ όμορφη έκπληξη περίμενε τον δάσκαλο του συλλόγου, Γιάννη Γκορόγια από όλους τους μαθητές για τα γενέθλια του.

Να ανταμώνουμε λοιπόν, σε τέτοια γλέντια, σε τέτοιους χορούς, σε τέτοιους κύκλους. «Να την χορεύετε λοιπόν τη ζωή, γιατί δύσκολα περπατιέται»