Φωτογραφική Λέσχη Ξάνθης

Η Φωτογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. λειτουργεί παράλληλα με την Κινηματογραφική Λέσχη περίπου από το 1972. Η πλούσια δράση της αρχίζει το 2006 με μια σειρά εκθέσεων και συναντήσεων με φωτογράφους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους φωτογράφους να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Κάθε χρόνο η φωτογραφική λέσχη διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή μαθητών του εργαστηρίου και διακεκριμμένων φωτογράφων από όλο τον κόσμο. Οι εκθέσεις φιλοξενούνται στις αίθουσες και τους αύλιους χώρους του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης αλλά και σε υπαίθριες ή κλειστές τοποθεσίες της Ξάνθης. Με τον τρόπο αυτό, αναπτύσσεται μια παράλληλη, διαδραστική σχέση ανάμεσα στους δημιουργούς, την ίδια την πόλη και την τέχνη της φωτογραφίας.

«Εάν θέλεις να γράψεις θα πρέπει να μάθεις το αλφάβητο. Γράφεις, γράφεις και στο τέλος κάνεις ωραία γράμματα. Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Σημασία έχει αυτό που εκφράζεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φωτογραφία. Υπάρχουν φωτογραφίες τεχνικά άρτιες, ακόμα και ωραίες, αλλά δεν εκφράζουν κάτι».
– Αντρέ Κερτέζ

Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ξάνθης, διοργανώνονται προβολές ταινιών με θέμα την τέχνη της φωτογραφίας ενώ, πλούσιο είναι το έργο της στην οργάνωση σημαντικών σεμιναρίων στην πόλη και στην έκδοση φωτογραφικών λευκωμάτων. Παράλληλα, τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Ξάνθης, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποτύπωση και ανάδειξη του λαογραφικού του αρχείου μέσω της τεχνικής τους γνώσης.

Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός της λέσχης, παρέχει την δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους της ΦΕΞ, να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις γύρω από το αντικείμενο, ενώ μέσω του εργαστηρίου φωτογραφίας που οργανώνει, δίνει την ευκαιρία μέσα από οργανωμένα τμήματα είτε να γνωρίσουν, είτε να εξελίξουν ακόμη περισσότερο την τεχνική και το εικαστικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Μερικές από τις πιο αξιόλογες συνεργασίες της Φωτογραφικής Λέσχης Ξάνθης με διακεκριμένους φωτογράφους και φωτογραφικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι οι ακόλουθες:

 • «Η πόλη του Ara Guler», Φωτογραφίες του Ara Guler, Μάιος 2006
 • «Το αληθινό Ταξίδι», Φωτογραφίες του Αναστάσιου Ακπαρίδη, Απρίλιος 2007
 • «INSTABULLU – Kωνσταντινοπολίτης», φωτογραφίες του Alp Sime, Μάιος 2007
 • «Between the Lines», Φωτογραφία – Γεώργιος Γεωργίου, Οκτώβριος 2007
 • «ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, ASPECTS OF BALKAN PHOTOGRAPHY, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», Νοέμβριος 2007
 • «Kukeri – The Rite of the Masked Men», Φωτογραφίεςτης Katia Ilieva,Μάρτιος 2008
 • Διήμερο σεμινάριο φωτογραφίας, με την Ντένια Παναγάκη, Ιανουάριος 2010
  • Κώστας Λιούγκος, Γιώργος Γεωργιάδης, Έκθεση φωτογραφίας, Φεβρουάριος 2010
 • «ΜΥΤΗ – Abstract photo Exhibition» 40 Τούρκοι φωτογράφοι, GOKHAN BULUT abstract photography atelier – AFSAD, Φεβρουάριος 2011
 • Σεμινάριο φωτογραφίας με το Βασίλη Καρκατσέλη, Μάιος 2011
 • «Μικρές ιστορίες της Ξάνθης Ι», Σύγχρονοι δημιουργοί της Ξάνθης, Δεκέμβριος 2011
 • Διάλεξη του φωτογράφου, Γιάννη Μπεχράκη, Δεκέμβριος 2012