Εκδόσεις

Πολιτιστικές Δράσεις

Βιβλία του Δημήτρη Βλάχου

Αναζητήστε τα από τις Εκδόσεις ΦΕΞ

Το βλέμμα

Δημήτρης Βλάχος | Το βλέμμα

 

μια οντολογία του βλέμματος σε τέσσερις φάσεις άλματος εις μήκος

έκδοση: ΦΕΞ, Ξάνθη 2011 | 187σελ |Τιμή ΦΕΞ : 5€

«Ένα βλέμμα μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή».

Αυτή είναι μια πρόταση  που δεν μπορεί ν’ αποδειχτεί λογικά. Υπάρχουν ωστόσο μαρτυρίες προσωπικές και λογοτεχνικές που την επαληθεύουν. Ας τη θεωρήσουμε λοιπόν ως ένα από τα αξιώματα της αφανούς γεωμετρίας, όπως θα έλεγε κι ο Οδυσσέας Ελύτης, εκείνης δηλαδή της γεωμετρίας που πραγματεύεται τις μυστικές  σχέσεις των εννοιών.

 Το στοχαστικό δοκίμιο που τιτλοφορείται «Το βλέμμα» προσκαλεί τον αναγνώστη σε προσωπική διερεύνηση της εφαρμογής αυτού του αξιώματος, συνομιλώντας με επιλεγμένα κείμενα στοχαστών και ποιητών (Πλάτων, Χάιντεγκερ, Νίτσε, Σοφοκλής, Ρίλκε, Σεφέρης, Ελύτης).

Όμως ο στοχασμός του παρόντος τόμου δεν εξαντλείται σ’ αυτό το δοκίμιο του Δημήτρη Βλάχου αλλά συνεχίζεται στο αντί επιλόγου απομαγνητοφωνημένο ραδιοφωνικό κείμενό του «Η οδός / το σκέπτεσθαι είναι η οδός» και στο επίμετρο του Παναγιώτη Δόικου,  επίκουρου καθηγητή του Α.Π.Θ., που φέρει τον τίτλο «Το κρυφό σώμα του βλέμματος».

Και τα τρία κείμενα προ(σ)καλούν το βλέμμα του αναγνώστη σε προσωπικές στοχαστικές διαδρομές.

Ένα χαστούκι από παπαρούνες

Δημήτρης Βλάχος |΄Ένα χαστούκι από παπαρούνες

μια ποιητική του κόκκινου

εκδ. ΦΕΞ, Ξάνθη 2012.  / 286 σελ. / 5€ 

Σ’ αυτήν την κρίσιμη χρονική συγκυρία στοχαστές και ποιητές μας προσκαλούν να αναζητήσουμε το μέτρο, όχι κοιτάζοντας χαμηλά στα στατιστικά στοιχεία των αντικειμενικών – ποσοτικών μετρήσεων, αλλά  αντίθετα, υψώνοντας το βλέμμα στον ενδιάμεσο χώρο που εκτείνεται μεταξύ ουρανού και γης.  Ένα χαστούκι από παπαρούνες! Η προσωπική αυτή ποιητική του κόκκινου λειτουργεί ως συγκλίνων φακός ο οποίος συγκεντρώνει τις ακτίνες της ποίησης και του στοχασμού σε ένα παραδειγματικό σημείο, το κόκκινο της παπαρούνας. Ο συγκλίνων φακός, συγκεντρώνοντας τις ακτίνες του ήλιου σε ένα σημείο, φωτίζει και καίει συνάμα. Φωτίζοντας και καίγοντας όμως, αποκαλύπτει το σιωπηλό εκείνο ελληνικό μέτρο για να μετρήσουμε τη ζωή μας. Τη δική μας ζωή.

Λοξή ματιά

Δημήτρης Βλάχος |  Η λοξή ματιά

κείμενα λοξής ανάγνωσης και …

2012 – 2018

έκδοση ΦΕΞ 2018 | 204 σελ. | Τιμή 10€

Από το οπισθόφυλλο: 

«Η λοξή ματιά υποδηλώνει έναν άλλο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο, αναγνωρίζοντας σ’ αυτόν συνδέσεις, συγκλίσεις, συγγένειες και συνάφειες, εκεί όπου εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτε τέτοιο. Πρόκειται για έναν προσωπικό τρόπο ανάγνωσης του κόσμου, των κειμένων και των εικόνων, κατά την οποία συναντιούνται δημιουργοί διαφορετικών ιστορικών εποχών, συνομιλούν μεταξύ τους και μας αποτείνονται. Πλάτων, Αριστοτέλης, Νίτσε, Θερβάντες Βελάθκεθ, Γκόγια μάς  ασκούν στην τέχνη της λοξής ματιάς. Περισυλλογή δημοσιευμένων κειμένων, σκέψεων και συγκινήσεων της τελευταίας εξαετίας 2012-2018 αυτό το βιβλίο. Ένα προσωπικό ημερολόγιο ανάγνωσης, ένα ενθύμιο σταθερής συνεργασίας με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, ένας απολογισμός και, ποιος ξέρει, ίσως και μια σιωπηρή προετοιμασία για το επόμενο, άγνωστο ακόμη, βήμα στην πορεία ανακάλυψης του εαυτού μέσω της ανάγνωσης  και της συγγραφής.» 

Για αγορά – παραγγελίες

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη 

Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986

fexanthis@gmail.com   fexorg@otenet.gr