Εκδόσεις

Πολιτιστικές Δράσεις

Και οι πρόγονοι μας πρόσφυγες  

Αναζητήστε τo από τις Εκδόσεις ΦΕΞ

Και οι πρόγονοι μας πρόσφυγες  της  Χρύσας Μπαΐρα

Τα σχέδια – κοσμήματα, είναι του Γιάννη  Μενεσίδη    

Σύνθεση εξωφύλλου:  Αθηνά Πασχίδου

Α/Μ σελ 100. / 5€  Έκδοση ΦΕΞ 2021

Από τον πρόλογο του Βιβλίου

                Η Διδώ Σωτηρίου στο βιβλίο της “Η Μικρασιατική Καταστροφή  και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο” γράφει:

                “Το κείμενο αυτό για τους πραγματικούς ένοχους της Μικρασιατικής καταστροφής το βρήκα ατημέλητο κι αχτένιστο, σαν προσφυγάκι, κρυμμένο σε μέρη όπου μέναν θαμμένα στην επταετία της τυραννίας πολλά χαρτιά μου και άλλα μούχλιασαν, άλλα γέρασαν πρόωρα, άλλα… Με κάποια απογοήτεψη ομολογώ, το ανάσυρα. Μπορούσε να χει περισωθεί κάτι καλύτερο. Όμως κι αυτό όταν το ξαναδιάβασα, πληγωμένη από την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο, είπα: “Όσα κουσούρια κι αν έχει-και έχει πολλά-είναι τούτη τη στιγμή ένα χρήσιμο αλφαβητάρι, ίσως κι ένα κλεφτοφάναρο που βοηθά να δεις σε σχέση με τα παλιά τα καινούρια μας παθήματα”.  Διδώ Σωτηρίου

Πόσο μοιάζουν οι καιροί; Για το κείμενο που ακολουθεί, αιτία στάθηκε τούτο το μοιάσιμο των καιρών. Και η πάρα πέρα δημιουργία του τροφοδοτήθηκε από να σέβας στα παθήματα των λαών που γεμίζουν τους καιρούς. Κι ύστερα ήρθε η σιγουριά, για τα φιλόξενα ράφια του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου και για τον καθημερινό αγώνα εκείνων που αγκαλιάζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτιστική ανάβρα της ΦΕΞ. Το δικό μας τόλμημα ένας ελαχιστότατος κόκκος άμμου, σε τούτη την όχθη της τέχνης και του πολιτισμού.    Χ.Μ.

Για αγορά – παραγγελίες
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη 
Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986
fexanthis@gmail.com   fexorg@otenet.gr