Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής

Σχετικά με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη 2022 δείτε ΕΔΩ

Σχετικά με το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ξάνθης, πραγματοποιείται από το 2007, κάθε άνοιξη (Μάρτιο Απρίλιο) σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή Λάμπη Βασιλειάδη και των συνεργατών του.

Η συνέπεια και η συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων με στόχο τη θεσμοθέτηση τους, σε συνδυασμό πάντα με την ανταπόκριση του κοινού επιτεύχθηκε. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν σημαντικές συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα, και καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, καλλιεργήθηκε το πνεύμα συνεργασίας και εθελοντισμού μεταξύ των οργανωτών. Δημιουργήθηκαν οι τοπικές υποδομές για την οργάνωση και την υλοποίηση των εκδηλώσεων, των μουσικών παραγωγών και του επικοινωνιακού υλικού που τις συνοδεύει. Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των τοπικών εκπαιδευτικών φορέων σχετικών με την κλασική μουσική (μουσικά σχολεία, ωδεία και μουσικοί), σχεδιάστηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, προάγοντας σημαντικά την μουσική παιδεία στην ευρύτερη περιοχή.

Πάνω από όλα όμως, κρατήθηκε σε υψηλό επίπεδο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να απολαμβάνει κάθε Μάρτιο και Απρίλιο πραγματικά εξαιρετικές εκτελέσεις.

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ξάνθης, έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συναυλίες με διάφορα σχήματα, σόλο και μουσικής δωματίου, συναυλίες φοιτητών, συναυλίες με συμφωνική ορχήστρα και εμφανίσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μουσικά σεμινάρια) για τους μαθητές.

Μεταξύ άλλων η βασική δομή του φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • Συναυλίες και Μουσικές Εκδηλώσεις.
  • Παράλληλες εκδηλώσεις με προβολές και ραδιοφωνικά αφιερώματα.
  • Πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σεμινάρια και masterclasses.
  • Διαλέξεις και Μουσικά αφιερώματα.

Αρχείο και Συλλογές του Φεστιβάλ

Η συγκρότηση μιας «ψηφιακής Βάσης και μιας πλατφόρμας με τον τίτλο «Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη», έχει ως στόχους την ανάδειξη του υλικού, αλλά και την αξιοποίηση του, τόσο από την μαθητική και  «μουσική» κοινότητα, τους ερευνητές, αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο.  Η σχέση της Ξάνθης με την κλασική μουσική αδιαμφισβήτητα παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού μας αποκαλύπτει ιστορικές πτυχές της πόλης των αστών, καθώς και την μουσική παιδεία των κατοίκων της περιοχής.

1. Η Μουσική Παιδεία στην Ξάνθη από τα τέλη του 19ου Αιώνα έως Σήμερα

Η ερευνά μας χωρίζεται σε τρία μέρη με ενδιαφέροντα κείμενα, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό:

2. Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη
3. Εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ
4.  Συλλογή «Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη»
  • Κατάλογος I (Αποτελείται από 1000 εγγραφές με τίτλους από  Βιβλία, Παρτιτούρες,  Δίσκους και CDs  που υπάρχουν στη μουσική βιβλιοθήκη «Σόνια θεοδωρίδου» σε μορφή Εxcel)
  • Βάση I  (Αποτελείται από 1000 εγγραφές με τίτλους από  Βιβλία, Παρτιτούρες, Δίσκους και CDs  που υπάρχουν στη μουσική βιβλιοθήκη «Σόνια θεοδωρίδου» σε μορφή Access )

 

Οργάνωση:  ΦΕΞ / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
Η δράση υποστηρίζεται και από το Υπουργείο Πολιτισμού και εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα οργάνωσης των αρχείων μας σε  ΕΡΓΑ  ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με τίτλο THRACEXANTHI | ΘΡΑΚΗ – ΞΑΝΘΗ | Culture deposit | πολιτιστικό κοίτασμα.

 

Συντελεστές του Φεστιβάλ

Οργάνωση Παραγωγής: ΦΕΞ / Ράδιο Ξάνθη

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τ.Μ.Σ.  / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Υποστήριξη: Δήμος Αβδήρων / Δήμος Ξάνθης

Καλλιτεχνική Διέυθυνση: Λάμπης Βασιλειάδης

Υπεύθυνος – Συντονιστής: Γιάννης Κατσούλης

Παρουσίαση: Γιάννης Στεφανίδης

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Περίοδος Διεξαξωγής: Μάρτιος – Απρίλιος

Χώροι Διεξαξωγής:  Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης / Σπίτι Πολιτισμού / Σπίτι Μάνου Χατζιδάκι / Πολιτιστικό Κέντρο Γενισέας / Σχολεία του Νομού.