Κινηματογραφική Λέσχη

Πολιτιστικές Δράσεις

12ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου  Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Πέμπτη 8  έως και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

[21.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Κινηματογραφικής Λέσχης της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης με την Ταινιοθήκη του Goethe-Institut, και σε συνεργασία με τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας στην Ξάνθη, οργανώνουν στην Ξάνθη το 12ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει του Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις.  Οι ταινίες είναι με ελληνικούς υπότιτλους. Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ, τηλ. 25410 25421

Συνοπτικά το πρόγραμμα
1.    Angst essen Seele auf του Rainer Werner Fassbinder
2.    Der junge Törless του Volker Schlöndorff
3.    M του Fritz Lang
4.    Western της Valeska Grisebach
5. Wild της Nicolette Krebitz

Το πρόγραμμα των ταινιών

Πέμπτη 8  Δεκεμβρίου 2022

[21.00] Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Angst essen Seele auf | Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Rainer Werner Fassbinder

Έτος παραγωγής: 1973

Έγχρωμη 

Διάρκεια: 95 λεπτά

Ηθοποιοί: Μπριγκίτε Μίρα Ελ Εντί Μπέν Σαλέμ Μπάρμπαρα Βαλεντίν

Σύνοψη: Ένας Αλγερινός μετανάστης στη Δυτ. Γερμανία γνωρίζεται και παντρεύεται μια μεγαλύτερή του σε ηλικία Γερμανίδα, προκαλώντας τις ρατσιστικές αντιδράσεις των συμπατριωτών της. Η πιο ανθρώπινη και ζεστή ταινία του Φασμπίντερ.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LsLlXnmxWtM&t=13s

Παρασκευή 9  Δεκεμβρίου 2022

[21.00] Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Der junge Törless | Νεαρός Torless

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Volker Schlöndorff

Έτος παραγωγής: 1966

Έγχρωμη 

Διάρκεια: 87 λεπτά

Ηθοποιοί:  Mathieu Carrière,  Marian Seidowsky,  Bernd Tischer,

Σύνοψη: Ο νεαρός Τέρλες ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και τον κόσμο, τρομάζει και απορεί. Μέσα σ’ ένα αυστηρό ίδρυμα των αρχών του εικοστού αιώνα, όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά των καλύτερων οικογενειών της Αυστρίας, συμβαίνουν τρομερά πράγματα. Μέσα στο ημίφως, σε μικρά καμαράκια κάτω από τη στέγη ή κάτω από τη γη, συνυπάρχει ένας άλλος κόσμος, που για να τον βρεις δε χρειάζεται παρά να χρησιμοποιήσεις μια σκάλα αυτού του “αξιοπρεπούς κτιρίου”. Πρόκειται για μια ταινία προφητική, γιατί περιγράφει με ακρίβεια τις δικτατορίες του εικοστού αιώνα, αλλά αποτελεί και μια θαυμάσια ανάλυση της εφηβείας, που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Trailer: ΕΔΩ

Σάββατο 10  Δεκεμβρίου 2022

[21.00] Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

M

Σκηνοθεσία – Σενάριο:  Fritz Lang

Έτος παραγωγής: 1931

Ασπρόμαυρη

Διάρκεια: 117 λεπτά

Ηθοποιοί:  Πίτερ Λόρε, Όττο Βέρνικ, Γκούσταφ Γκρούντγκενς

Σύνοψη: Ένα κοριτσάκι που παίζει με την μπάλα του, ο δολοφόνος που του χαρίζει ένα μπαλόνι, οι κραυγές της μητέρας του που μάταια το αναζητά με αγωνία, η μπάλα που κατρακυλά παρατημένη, το μπαλόνι παγιδευμένο στα ηλεκτροφόρα σύρματα του δρόμου. Το αίμα παγώνει με όσα διαδραματίζονται στο μυαλό μας, κι όχι στην οθόνη.

Trailer: ΕΔΩ

Κυριακή 11  Δεκεμβρίου 2022

[21.00] Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Western

Σκηνοθεσία – Σενάριο:  Valeska Grisebach

Έτος παραγωγής: 2017

Έγχρωμη / Ασπρόμαυρη

Διάρκεια: 121 λεπτά

Ηθοποιοί:  Meinhard Neumann, Reinhardt Wetrek, Syuleyman Alilov Letifov

Σύνοψη: Ο Meinhard, ένας φτωχός, μόνος κι απόμακρος αντι-καουμπόι, ένας σπασμένος, κουρασμένος και ηττημένος “λεγεωνάριος”, που μπορεί ακόμα να ιππεύει, να βγάζει σουγιά ή να λυτρώνει τα πληγωμένα άλογα, με μια σφαίρα κατευθείαν στην καρδιά, χωρίς ο ίδιος να βρίσκει την πολυπόθητη ανακούφιση και γαλήνη, που τόσο έχει ανάγκη…

Trailer: ΕΔΩ

Δευτέρα 12  Δεκεμβρίου 2022

[21.00] Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Wild

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Nicolette Krebitz

Έτος παραγωγής: 2016

Έγχρωμη / ασπρόμαυρη

 Διάρκεια: 97 λεπτά

Ηθοποιοί:  Lilith Stangenberg, Georg Friedrich, Silke Bodenbender 

Σύνοψη:  Η πρωταγωνίστρια, μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Άνια, ζει σε απομόνωση σε ένα προκατασκευασμένο συγκρότημα κατοικιών στο Χάλλε-Νόιστατ. Στην δουλειά της ως ειδικός της τεχνολογίας των πληροφοριών σε διαφημιστικό πρακτορείο, παρενοχλείται από το τυραννικό αφεντικό της τον Μπόρις, ο οποίος την ίδια στιγμή προσελκύεται από αυτήν. Μια μέρα, όταν πηγαίνει σπίτι από τη δουλειά, η Άνια συναντά έναν λύκο σε ένα πάρκο. Η συνάντηση με το άγριο ζώο προκαλεί μια ισχυρή έλξη στην Άνια. Οι σκέψεις της περιβάλλονται όλο και περισσότερο γύρω από τον λύκο, τον οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει φωνάζοντας σε αυτόν τη νύχτα, αγοράζοντας κρέας ή ακόμα και ζωντανά κουνέλια για φαγητό. Αποφασίζει να φέρει τον λύκο σε αυτήν..

Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=AB3vAZLB2-c

Το Ινστιτούτο Goethe είναι το παγκόσμιας εμβέλειας και δράσης πολιτιστικό ίδρυμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Προωθούμε τη γνώση της γερμανικής γλώσσας στο εξωτερικό και στηρίζουμε τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία. Περισσότερα ΕΔΩ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΦΕΞ
Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα,(1971) με πλούσιο πρόγραμμα σε κινηματογραφικά αφιερώματα. Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και παραγωγές.
Περισσότερα ΕΔΩ

Με την υποστήριξη των: ΣΕΚΕ • SMIRDEX • ΠΥΡΓΕΛΗ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • ΣΚΑΡΠΕΛΟ •  ΥΔΡΩ COSMOS • ΟΡΦΕΑΣ• ΑΒΑΞ • ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ • PROGRESSCAFFEINE • ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ • ALFA ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟYSCHUR FLEXIBLES • ΡΟΔΟΠΗ

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986 fexanthis@gmail.comfexorg@otenet.grwww.fex.org.gr