Μουσική Σκηνή

Πολιτιστικές Δράσεις

Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά…

Συναυλία του  Italian Lyric Ensemble

Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά…

Το ερωτικό τραγούδι από τον Μότσαρτ στον Μορικόνε

7η Περιοδεία στην Ελλάδα – 2022

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

20.00 στο Δημοτικό θέατρο Ξάνθης

κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 2541025421

Το Italian Lyric Ensemble αρχίζει ξανά την περιοδεία του στην Ελλάδα με το σχήμα του 2022, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό πρόγραμμα βασισμένο στο μουσικό θέμα του ερωτικού τραγουδιού από τις αρχές του 18ου μέχρι το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, από το πλούσιο οπερατικό ρεπερτόριο και το «κλασικό» Ναπολιτάνικο τραγούδι, μέχρι τη μουσική για τον κινηματογράφο και το «ελαφρύ τραγούδι».

Italian Lyric Ensemble (σχήμα του 2022)

Φεντερίκα Ράγια, σοπράνο

Καρλότα Μαλκουόρι, βιολί

Σοφία Κάσι, κλαρίνο

Σερένα Μαρότι, πιάνο

Η περιοδεία ταξιδεύει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ελληνο-Ιταλικού Δικτύου Πολιτιστικής Συνεργασίας, ο συντονιστής του οποίου, Έντσο Μπονάνο, γενικός γραμματέας του AIAL, έχει την επιμέλεια της τεχνικής διοργάνωσης, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής είναι η Μαέστρο Σερένα Μαρότι.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Ξάνθη σε συνδιοργάνωση και με  την ευγενική υποστήριξη των:

  • Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα
  • Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
  • Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL της Λέρου
  • Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
  • Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ξάνθης
  • Δήμο Ξάνθης
  • Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθη

Δείτε σχετικά με το Italian Lyric Ensemble:

— πρόγραμμα –

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Έτσι κάνουν όλες (1789) In uomini, in soldati [σοπράνο, βιολί, κλαρίνο, πιάνο]

 Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Οι Γάμοι του Φίγκαρο (1785) Deh vieni, non tardar [σοπράνο, βιολί, κλαρίνο, πιάνο]

 Ντομένικο Σκαρλάτι (1685-1757)

Sonata in sol maggiore K 427 (Presto quanto sia possibile) [πιάνο]

 Γκαετάνο Ντονιτζέτι – Ρίτα (1841)

È lindo e civettin… Van la casa e l’albergo [σοπράνο, πιάνο]

 Λουίτζι Μπάσι (1833 – 1871)

Fantasia da concerto su motivi del “Rigoletto” [κλαρίνο, πιάνο]

 Τζιάκομο Πουτσίνι  

La boheme (1895) Si,mi chiamamo Mimi  [σοπράνο, βιολί, κλαρίνο, πιάνο]

 Ζυλ Μασνέ – Thais (1892)

Méditations (intermezzo sinfonico) [βιολί, πιάνο]

 Ένιο Μορικόνε (1928 – 2020)

The Mission, Σινεμά ο Παράδεισος [βιολί, κλαρίνο, πιάνο]

 Franco Piana (1957 –  )

Tribute to Ennio Moricone  [  πιάνο]

Αφιέρωμα στο Ναπολιτάνικο τραγούδι

[σοπράνο, βιολί, κλαρίνο, πιάνο]

 Τζαμπατίστα Ντε Κούρτις, Ερνέστο Ντε Κούρτις: Torna a Surriento (1894)

 Eντοάρντο Νικολάρντι, Ερνέστο Ντε Κούρτις: Voce ‘e notte (1903)

 Σαλβατόρε Ντι Τζάκομο, Ενρίκο Ντε Λέβα: ‘E spingule francese (1888)

 E. A. Μάριο: Santa Lucia luntana (1919)

 Ούγκο Καλίζε, Κάρλο Αλμπέρτο Ρόσι: ‘Na voce, ‘na chitarra e ‘o poco ‘e luna (1954)

 Σαλβατόρε Ντι Τζάκομο, Πασκουάλε Κόστα: Era de Maggio (1885)

[Ενορχηστρώσεις του Μαέστρο Λούκα Σαλέρνο]

Italian Lyric Ensemble (σχήμα του 2022)

Φεντερίκα Ράγια, σοπράνο

Σπούδασε στο Μουσικό Ωδείο της Περούτζια με την Μικέλα Σμπουρλάτι και αποφοίτησε με άριστα και έπαινο. Ερμήνευσε ρόλους όπως οι Λιού στην Turandot, Αντίνα στο Ελιξίριο του έρωτα, Σουζάνα στους Γάμους του Φίγκαρο, Νέλα στο Τζάνι Σκίκι, Γκρέτελ και Σάντμαν στο Hansel und Gretel, Μπελίντα στο Dido and Aeneas. Τραγούδησε ως σολίστ στο θέατρο San Carlo της Νάπολης, στην Ελληνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας, στις Συναυλίες του Κυρηνάλιου σε ζωντανή μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ιταλικής Ραδιοφωνίας, στο Φεστιβάλ των Δυο Κόσμων του Σπολέτο. Ασχολείται επίσης με την εκκλησιαστική μουσική και την μουσική δωματίου, και εμφανίζεται συστηματικά μαζί με την πιανίστα Σερένα Μαρότι. Συμμετείχε σε χορωδίες και παραγωγές υπό την διεύθυνση του Ρικάρντο Μούτι (Μάκβεθ στο Θέατρο Αλιγκιέρι της Ραβένα και Νόρτσα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της Rai, την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν στην Αθήνα για τον κύκλο συναυλιών ¨Οι δρόμοι της φιλίας», Ναμπούκο στο Fondazione Prada του Μιλάνου).

.

.

Καρλότα Μαλκουόρι, βιολί

Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1995 σε οικογένεια μουσικών και σπούδασε βιολί στο ωδείο “G. Morlacchi” της Περούτζια με τον Μαέστρο Πατρίτσιο Σκαρπόνι. Παράλληλα συμμετέχει σε πολλά Masterclass με τους Μάρκο Φιορεντίνι και Στέφανο Παλιάνι. Σε ηλικία 19 ετών αποφοίτησε με άριστα από το ωδείο Santa Cecilia, το 2016 με υποτροφία παρακολούθησε σεμινάρια στο Hochschule “Robert Schumann” της Ντίσελντορφ με τον Μαέστρο Νόε Ινούι. Έδωσε συναυλίες στις πιο σημαντικές Ιταλικές αίθουσες (Αίθουσα Santa Cecilia, Βουλή των Αντιπροσώπων, Φεστιβάλ των Δυο Κόσμων, Φεστιβάλ του Ραβέλο). Από την ηλικία 17 ετών με διάφορα σχήματα συμμετείχε σε συναυλίες στο εξωτερικό (σε Παναμά, Κρακοβία, Ελλάδα, Γερμανία, Κίνα). Είναι τακτικό μέλος των “Französische Kammerphilharmonie”, “Ratingen Sinfonietta” και του τρίο “Aries”, που ιδρύθηκε στην Γερμανία το 2019 και με το οποίο σπουδάζει στην ακαδημία Avos Project.

.

.

Σοφία Κάσι, κλαρίνο

Σπούδασε στο Μουσικό Κρατικό Ωδείο “G. Rossini” του Πέζαρο. Επί ένα χρόνο συμμετείχε στο πρόγραμμα Έρασμος στο “Robert Schumann” Hochschule της Ντίσελντορφ με τον Μαέστρο Ulf Rodenhäuser, και τον Ιούνιο του 2019 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ορχήστρα στο Hochschule Luzern. Τα τελευταία χρόνια εμβάθυνε τις γνώσεις της στο μικρό κλαρίνο και στο μπάσο κλαρίνο. Συμμετείχε σε πολλές ορχήστρες και μουσικά σχήματα μουσικής δωματίου σε Ιταλία και εξωτερικό, και έδωσε συναυλίες στα KKL της Λουκέρνης, Tonhalle της Ντίσελντορφ και το Θέατρο Rossini του Πέζαρο. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με ορχήστρες όπως η Orchestra Filarmonica Marchigiana, FVG Orchestra, Zermatt Festival Orchestra και Orchestra Filarmonica “Vittorio Calamani”. Επίσης είναι μέλος της Philharmonie Salzburg και συμμετέχει σε άλλες ορχήστρες. Συμμετείχε σε φεστιβάλ όπως τα Lucerne Festival, Macerata Opera Festival και Zermatt Music Festival & Academy, όπου είχε την ευκαιρία να παίξει μαζί με το Scharoun Ensemble που αποτελείται από μουσικούς της Berliner Philharmoniker.

.

.

Σερένα Μαρότι, πιάνο

Γεννήθηκε στη Ρώμη, αποφοίτησε από το Μουσικό Ωδείο “S. Cecilia” με άριστα και έπαινο. Συνέχισε τις σπουδές της στο “Mozarteum” του Σάλτσμπουργκ και πολύ νέα άρχισε τη σόλο καριέρα. Πολύ σημαντικές για την καλλιτεχνική της συγκρότηση υπήρξαν οι τακτικές συνεργασίες της με ορχήστρες μουσικής δωματίου και με πιανίστες, βιολονίστες, κοντραμπασίστες και τραγουδιστές σε συναυλίες σε Περούτζια, Λ’Άκουιλα, Νοβάρα, Ουρμπίνο, Πεσκάρα, Ασίζι, Ρώμη. Με ιδιαίτερη αγάπη για το ρεπερτόριο των lied, συνεργάστηκε επί τρία χρόνια με την τραγουδίστρια Monika Riedler της Βιέννης, μαζί με την οποία διοργάνωσε masterclass τραγουδιού ως πιανίστας. Συναυλίες της μαγνητοσκοπήθηκαν από Ιταλικούς και διεθνείς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς οργανισμούς όπως το Ραδιόφωνο της Πόλης του Βατικανού και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ιταλικής Ραδιοφωνίας. Συνεργάστηκε με την ορχήστρα της Όπερας της Ρώμης και ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα της Περούτζια. Συμμετέχει σε πολλές επιτροπές διαγωνισμών πιάνου και μουσικής δωματίου. Πρόσφατα ανέβηκε στη σκηνή ως διευθύντρια ορχήστρας. Είναι τακτική καθηγήτρια στο Μουσικό Ωδείο “Santa Cecilia” της Ρώμης.

Επιμέλεια: enzob.

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ με την υποστήριξη των:

Με την υποστήριξη των: ΣΕΚΕ • SMIRDEX • ΠΥΡΓΕΛΗ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • ΣΚΑΡΠΕΛΟ •  ΥΔΡΩ COSMOS • ΟΡΦΕΑΣ• ΑΒΑΞ • ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ • PROGRESS • CAFFEINE • ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ • ALFA ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟY •SCHUR FLEXIBLES • ΡΟΔΟΠΗ

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986