Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής

Μουσική Σκηνή

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη 2022

Κυριακή 10 Απριλίου [20.30] Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

16ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη | Απρίλιος 2022

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  σε  συνεργασία με το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,  οργανώνει από τις 10 έως και 17 Απριλίου 2022 το 16o Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής.

Πρόγραμμα Ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη

Μέρος Ι

Μ. Μussorgsky

Εικόνες από μια έκθεση

Διάλειμμα

Μέρος ΙΙ

R.Wagner / F.Liszt  

O θάνατος της Ισόλδης (από την όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη) S447

Βραδινό μου αστέρι ( από την όπερα Τανχόιζερ) S444

Εισαγωγή από την όπερα Τανχόιζερ S442

R.Wagner/C.Tausig

Βαλκυρίες

*Σχετικά με το Φεστιβάλ ΕΔΩ

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων

*Για πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας στο 25410 25421

Λάμπης Βασιλειάδης

Ο Καβαλιώτης πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική (Musikhochschule Hannover, Musikhochschule Trossingen, University of Cincinnati) και είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια των σπουδών του στο εξωτερικό είχε την αγαθή τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε εξαιρετικούς δασκάλους και διακεκριμένες προσωπικότητες της πιανιστικής τέχνης, όπως  η Υaltah Μenuhin, o Viktor Merzhanov, ο Jerome Rose και ο James Tocco. Στη μακρά αυτή περίοδο της μαθητείας του, ακολούθησε πιστά την ερμηνευτική κατεύθυνση του V. Merzhanov την οποία υποστήριξαν με ζέση τόσο ο James Tocco, μαθητής ο ίδιος του Claudio Arrau όσο και η Yaltah Menuhin, μαθήτρια του C. Friedberg (μαθητή του Brahms).

Ο Λάμπης Βασιλειάδης εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati στις ΗΠΑ,  ως βοηθός καθηγητή στο studio του James Tocco, συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής διεθνών μουσικών διαγωνισμών του OMTA (Ohio Music Teachers Association) του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, του Διαγωνισμού για τα βραβεία D. Price στο Mannes College of Music, στη Νέα Υόρκη, του διαγωνισμού “E. Gilels” στην Ουκρανία, του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Ταϊλάνδης. Έλαβε μέρος ως προσκεκλημένος καθηγητής σε σεμινάρια και συναυλίες των Πανεπιστημίων του Bowling Green, Toledo, William and Mary Virginia, του Boston University, Fairbanks Alaska, Lincoln Nebraska, του Πανεπιστημίου του Wroclaw στην Πολωνία, της Μουσικής Ακαδημίας της Οδησσού, στην Ουκρανία και της Μουσικής Ακαδημίας του Vilnius, στη Λιθουανία του Conservatorio de Musica da Mancha στην Ισπανία και του Mahidol University στην Ταϊλάνδη.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα -ως μοναδική ελληνική συμμετοχή- σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς (Ιταλία, Γερμανία, Σκωτία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ)  αποσπώντας 11 διακρίσεις (World Piano Competition, Rovere d’Oro, Masterplayers Lugano, Hochschulpreis Trossingen κ.α) βραβεία που του έδωσαν την ευκαιρία για πετυχημένες εμφανίσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Το έντονο προσωπικό στυλ και η δεξιοτεχνία του συχνά εκθειάζονται από τις κριτικές: ο Jeremy Siepmman στο BBC Music Magazine απονέμει τέσσερα άστρα σε ηχογράφηση του Έλληνα πιανίστα, ενώ στην Νέα Υόρκη ο Charles Timbrell προτρέπει τους αναγνώστες του Fanfare Music Magazine,  «να προμηθευτούν το Καρναβάλι του Schumann, με ερμηνευτή τον Λάμπη Βασιλειάδη, ακόμα και αν διαθέτουν 20 ηχογραφήσεις από το ίδιο έργο» Το περιοδικό Listener αναφέρεται με δισέλιδο αφιέρωμα στον κύκλο ηχογραφήσεων της Koch, ενώ το American Record Guide θεωρεί «ότι η πρώτη ηχογράφηση έργων του Alan Sapp, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις του 2001». Το περιοδικό Gramophone συμπεριλαμβάνει την ηχογράφηση του με έργα Brahms «ανάμεσα στις 30 καλύτερες ηχογραφήσεις Brahms στον 20ου αιώνα» .

Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες (Φιλαρμονική της Πράγας, Φιλαρμονική της Σουδετίας, Πολωνία, Radio Philharmonic Prague, London Philharmonic, Fairbanks Symphony USA, Kammerorchester Tübingen, Kammerphilarmonie Prague, Τhailand Philharmonic, Wind Orchestra Moscow, Συμφωνικές Νέων Αμβούργου και Μονάχου, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κύπρου), έχει περί τις 400 εμφανίσεις ως σολίστ και πιανίστας μουσικής δωματίου, έχει παίξει στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης,  ενώ έχει ηχογραφήσει δέκα οκτώ (18) δίσκους CD, που κυκλοφορούν από την εταιρία KOCH International, την Aardvark Media (USA), AMP recordings, AMICME CLASSICAL και Hellenic Classical. Οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν έργα των Beethoven, Sapp, Scriabin, Poulenc, Szymanowski, Bartoκ, Chopin, Liszt, Tchaikovsky, Brahms, Schumann, Δραγατάκη, καθώς και έργα Μουσικής Δωματίου με το Ιόνιο Κουαρτέτο Πιάνου.

Από το Οκτώβριο του 2002 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι σήμερα τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα. Διετέλεσε υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων και  Επιστημονικός Υπεύθυνος της Θερινής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Ξάνθης, καθώς και  στις «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Brache» στο Schleswig Holstein της Γερμανίας.

Ως διευθυντής του Μεταπτυχιακού Τμήματος της Σχολής Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου καθοδηγεί με αφοσίωση τους φοιτητές του στους δαιδάλους της τέχνης και μοιράζεται μαζί τους τη χαρά τους για τις διεθνείς διακρίσεις τους.

Τα τελευταία χρόνια, εμβαθύνοντας στο ρομαντικό ρεπερτόριο και επιχειρώντας πρωτοποριακές αναγνώσεις και ερμηνείες σε κλασικά έργα, ο Λάμπης Βασιλειάδης συνεργάζεται στενά με τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Hideyo Harada και Claudio Curro Dossi συνεχίζοντας έτσι τη μουσική παράδοση της Ρωσικής Σχολής του Viktor Karpovich Merzhanov και Samuel Feinberg.

Μην χάσετε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Αναλυτικά στο ημερολόγιο εκδηλώσεων ΕΔΩ

 Για σπουδαστές μουσικής- ωδεία…  προβολές και  συναυλίες κατόπιν συνεννοήσεως.

*Για πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας στο 25410 25421

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λάμπης Βασιλειάδης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γιάννης Στεφανίδης

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Φ.Ε.Ξ /ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τ.Μ.Σ.

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΜΥΡΔΕΞ

 Με την υποστήριξη των: ΣΕΚΕ • SMIRDEX • ΠΥΡΓΕΛΗ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • ΣΚΑΡΠΕΛΟ •  ΥΔΡΩ COSMOS • ΟΡΦΕΑΣ• ΑΒΑΞ • ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ • PROGRESS • CAFFEINE • ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ • ALFA ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟY •SCHUR FLEXIBLES • ΡΟΔΟΠΗ

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986