Φεστιβάλ “Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι”

Μουσική Σκηνή

Ο πόλεμος στην όπερα …

«Ο πόλεμος στην όπερα του εικοστού και εικοστού πρώτου αιώνα»

(ομιλία της καθηγήτριας Αναστασίας Σιώψη, Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου)

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

[21.00] ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Δεν υπάρχει καμιά πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας που να μην έχει σχέση, μικρή ή μεγάλη, με το θέμα του πολέμου. Ο πόλεμος αποτελεί μέρος της συνολικής ανθρώπινης εμπειρίας. Στην τέχνη συνολικά, εικόνες πολέμου κατέχουν κεντρική θέση, συμβάλλοντας τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην αποδόμηση παραμέτρων που ορίζουν τις ‘αλήθειες’ μιας σύγκρουσης.

Η όπερα ανταποκρίνεται διαχρονικά στον πόλεμο, στην έννοια της βίας, και στους τρόπους με τους οποίους απεικονίζονται συναισθήματα (πατριωτισμός, ηρωισμός, και ούτω καθεξής) που βρίσκονται στον πυρήνα τέτοιων καταστροφικών δραστηριοτήτων και, με αυτό τον τρόπο, εκφράζει ιδεολογίες, πρακτικές, αξίες και σύμβολα του πολέμου.

Η παρούσα ομιλίαεστιάζει κυρίως στον εικοστό αιώνα και, συγκεκριμένα, σε τρία θέματα/ερωτήματα που αντανακλούν σημαντικές πτυχές της εποχής μας: (1) Στη φιγούρα του στρατιώτη ως αντιπροσώπου μιας καταπιεσμένης κοινωνικής τάξης, (2) στην οπερετική αντανάκλαση της ώρας ‘μηδέν’ της ανθρωπότητας με τη ρίψη της ατομικής βόμβας  το 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και (3) στην έκκληση για ειρήνη ως βασικό διαχρονικό μήνυμα της οπερετικής τέχνης ενάντια στον πόλεμο.

Αναστασία Σιώψη

Η Αναστασία Σιώψη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα «Αισθητική της Μουσικής». Επίσης, διδάσκει την «Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη», σπουδές στον «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης πτυχίο Αρχιτεκτονικής (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης).

Οι κύριες ερευνητικές δραστηριότητές της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι κυρίως για τη γερμανική ρομαντική μουσική, ιδιαίτερα τα μουσικά δράματα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, για θέματα αισθητικής της μουσικής, κυρίως σε σχέση με τις άλλες τέχνες, όπως επίσης και για τη νεοελληνική λόγια μουσική, ιδιαίτερα το έργο του Μανώλη Καλομοίρη και ζητήματα αισθητικά και ιδεολογικά της εποχής της Εθνικής Μουσικής Σχολής, τις Ελληνίδες συνθέτριες, καθώς και για τη μουσική σε μορφές αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού δράματος στη νεότερη Ελλάδα.

Έχει συγγράψει τις μονογραφίες με τίτλους Τρία Δοκίμια για τον ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ (Αθήνα: Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις 4, Μουσικός Εκδοτικός Οίκος Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2003), Η Μουσική στην Ευρώπη του Δέκατου Ένατου Αιώνα, (Αθήνα: Εκδόσεις Γιώργος Δαρδανός (Gutenberg), 2005), Η νεοελληνική πολιτισμική φυσιογνωμία μέσα από το ρόλο της μουσικής σε αναβιώσεις του αρχαίου δράματος (Μουσικές διαδρομές ως αντανακλάσεις της αρχαίας στη νεότερη Ελλάδα) (Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg, 2012) και 200 χρόνια από τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883): Δοκίμια για την αισθητική του έργου του, Αθήνα: Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις 16, Μουσικός Εκδοτικός Οίκος Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2013).

Είναι συνεκδότρια του ηλεκτρονικού διεθνούς μουσικολογικού περιοδικού με τίτλο «Ελληνικό Περιοδικό για τη Μουσική, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό (Hellenic Journal of Music, Education andCulture (HeJMEC)», μαζί με τον prof. G. Welsh (Univ. of London), έκδοση Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ).  

Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Μουσικολογικού Συλλόγου (έτος ίδρυσης 2011).

Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

17η περίοδος – Ξάνθη 2022

 Πρόκειται για ένα κύκλο των εργασιών όπου συζητάμε με τους φίλους και συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι.

Μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους και μας μιλούν  για αυτόν και το έργο του.

Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων κι έχουμε δημιουργήσει εξαιρετικές υποδομές και ένα υπέροχο αρχείο.

Παράλληλα οι μουσικοί μας παρουσιάζουν τις δουλειές τους και συμμετέχουν στις μικρές συναυλίες και τα  εργαστήρια στα σχολεία.

  • Αναλυτικά για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 2022 ΕΔΩ και στο επισυναπτόμενο έγγραφο
  • Περισσότερα για το Φεστιβάλ το Αρχείο του ΕΔΩ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ  – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ / ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΙΚΟΝΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΑΝΘΗΣ «ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ»

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ 2022

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:   SMIRDEX  • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  • ΣΚΑΡΠΕΛΟ• ΥΔΡΩ COSMOS• ΠΥΡΓΕΛΗ • ΑΒΑΞ • ALFA ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟY •ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ •  ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ •SCHUR FLEXIBLES • ΣΕΚΕ •  ΡΟΔΟΠΗ

Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη 

Τηλ.: 25410 25421 – fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr