Φεστιβάλ “Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι”

Μουσική Σκηνή

Συναυλία ” Con Amores “

ΣΑΒΒΑΤΟ 15  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 [21.00] ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Η Ρόζα Πουλημένου (φωνή) η Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και ο Σπύρος Γκικόντης (βιολί) μας ταξιδεύουν στη Μεσόγειο μέσα από τη μουσική των M. de Falla, P. de Sarasate, M.Ravel, F. Obradors,  Γ. Κωνσταντινίδη, N. Rota κ.α.

Δείτε το πρόγραμμα της συναυλίας

Σπύρος Γκικόντης

Ο Σπύρος Γκικόντης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολιού και Μουσικής Δωματίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες ως σολίστ και ως μέλος μουσικών συνόλων στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία (Arnold Schoenberg Center), Αγγλία (Yorkshire Baroque Solists), Βέλγιο, Ταϋλάνδη, και Η.Π.Α., για τις οποίες έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές. Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς επίσης και έναν αριθμό από δίσκους, με ρεπερτόριο μουσικής δωματίου που εκτείνεται από τη μπαρόκ ως τη σύγχρονη εποχή. Για τους δίσκους αυτούς έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο, όπως αυτές στα διεθνούς κύρους περιοδικά για έγχορδα The Strad Magazine και Journal of the American Viola Society.

Στο ρεπερτόριο του συμπεριλαμβάνονται πολλές πρώτες εκτελέσεις και πρώτες ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών (Μάντζαρου, Ρομποτή, Λιάλιου, Μητρόπουλου, Παπαϊωάννου, Μπαλτά, Δραγατάκη, Αντωνίου, Καλογερά, Λέκκα και Λεωτσάκου).

Υπήρξε ιδρυτής της Ιόνιας Καμεράτας, και ιδρυτικό μέλος του Ιονίου Συνόλου Παλαιάς Μουσικής, του Ιονίου Συνόλου Μουσικής Δωματίου, του Τρίο Κορυφώ, του Κουϊντέτου Μι μπεμόλ Astor Piazzola του Duo οχτώ χορδές  και του Duo Zwiegespräche (μετονομασία: Duo Concertante).

Διοργανώνει σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου στη Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ως προσκεκλημένος καθηγητής έχει δώσει σεμινάρια και συναυλίες στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες στο Brache της Γερμανίας, στην Ευρωβουλή των Βρυξελλών, στην Μουσική Ακαδημία Karol Lipinski της Πολωνίας και σε πανεπιστήμια όπως τα Bowling Green, Toledo, William and Mary, Virginia, Boston, Η.Π.Α, και Trakya University, Τουρκία. Τέλος, ασκεί την καλλιτεχνική υποστήριξη στο Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» επί σειρά ετών.

ΡΟΖΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ

Η Ρόζα Πουλημένου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Κερκύρας και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum.  Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσικολογία και το κλασικό τραγούδι  στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου,  στο Birmingham Conservatoire και  στο Universität für Musik und Darstellende Kunst της Βιέννης. Μελέτησε ρεπερτόριο και ερμηνεία του λυρικού τραγουδιού με του Φρ. Βουτσίνο, R. Yakar, H. Wagner και C. Ludwig.

Υπήρξε, επίσης, υπότροφος της Academie Musicale de Villecroze, της Academie International de Musique Maurice Ravel, του Crear και της Internationale Bachakademie Stuttgart.

Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ταϊλάνδη και Η.Π.Α., ερμηνεύοντας όπερα, ορατόριο, ληντ, μουσικό θέατρο, καθώς και σύγχρονη μουσική.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστά σύνολα και ορχήστρες, όπως Melos Brass, Il Canto delle Muse, Almasis Ensemble, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα του Σλήβεν, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,  Manhattan Philharmonia της Νέας Υόρκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της  ΕΡΤ, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και έχει συνεργαστεί με μαέστρους, όπως οι Μίλτος Λογιάδης, Άλκης Μπαλτάς,  Λουκάς Καρυτινός, Peter Tiboris, Helmuth Rilling, Anthony Walker Daniel Hoyem-Cavazza και Alessandro Ferrari.

Είναι υπεύθυνη της κατεύθυνσης Μονωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει επίσης σε σημαντικές μουσικές ακαδημίες και πανεπιστήμια του εξωτερικού. 

Έχει ηχογραφήσει έργα, τραγούδια και όπερες Ελλήνων Συνθετών

Κορίνα Βουγιούκα

Πτυχιούχος του σολιστικού τμήματος της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας (τάξη H. Käppel) και της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Βασιλείας (τάξη Ο. Ghiglia), με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση.

Κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα τη σχέση της κιθάρας με τον υπόλοιπο μουσικό κόσμο στις αρχές του 19ου αιώνα, όπως αυτή καταγράφεται στα έργα για κιθάρα που σχετίζονται με την όπερα.

Συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πολωνία, Τουρκία, Η.Π.Α., Λιβύη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Καμεράτα του Μ.Μ.Α., τη Συμφωνική Ορχήστρα του Debrecen, του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, της Μάλαγα, της Σόφιας.

Ηχογρaήσεις του cd laceworks με έργα φωνητικού ρεπερτορίου των Bellini, Schubert και Rossini μετεγγραμένα για κιθάρα από τον Τ. Ρωσόπουλο, καθώς και έργων του F. Sor. Ηχογραφήσεις για το τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Ελληνική Τηλεόραση και για soundtracks του διάσημου κινηματογραφικού συνθέτη Trevor Jones.

Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Γ.Α.Παπαϊωάννου (2007, 2008, 2015, 2016), του φεστιβάλ Ε.Μ.Μ.Α. soundtrack (Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – 2012), του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας ‘Αρίων’ στο Μόλυβο Λέσβου από το 2012.

Διδάσκουσα κιθάρας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 2007.

Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ  – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ / ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΙΚΟΝΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΑΝΘΗΣ «ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ»

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ 2022

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:   SMIRDEX  • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  • ΣΚΑΡΠΕΛΟ• ΥΔΡΩ COSMOS• ΠΥΡΓΕΛΗ • ΑΒΑΞ • ALFA ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟY •ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ • ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ •SCHUR FLEXIBLES • ΣΕΚΕ •  ΡΟΔΟΠΗ

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986