Κινηματογραφική Λέσχη

Πολιτιστικές Δράσεις

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Τις Τρίτες 9:00μμ στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ και ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Αφιέρωμα στον Κέντζι Μιζογκούτσι (Mizoguchi Kenji, 1898-1956)

Ο “Ιαπωνικότερος” Γιαπωνέζος σκηνοθέτης

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς από καταβολής κινηματογράφου, υπήρξε ο Κέντζι Μιζογκούτσι. Το έργο του (ουσιαστικά το ένα τρίτο του καθώς οι υπόλοιπες 60 ταινίες έχουν χαθεί οριστικά), πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, εξακολουθεί σταθερά, δεκαετία την δεκαετία, να επηρεάζει υπόγεια το κινηματογραφικό γίγνεσθαι.

Με τον Κέντζι Μιζογκούτσι αρχίζει ουσιαστικά ο Ιαπωνικός κινηματογράφος, που μέσω του Κουροσάουα και του ‘Οζου κατέληξε στην γενιά του ‘60, τον ‘Οσιμα, και τον Ιμαμούρα.

Ο ίδιος ο Μιζογκούτσι δεν ευτύχησε να απολαύσει κάποια ιδιαίτερη αναγνώριση στην χώρα του. Περφεξιονιστής, ιδιότροπος, άνθρωπος της ζωής και των γυναικών, από την αρχή μέχρι το τέλος παρέμεινε βαθιά Ιάπωνας, σε θεματική και φιλοσοφία, πεισματάρης του one cut και του πλάνου σεκάνς, γυρίζοντας ταινίες βασικά με γυναικείους χαρακτήρες, συνήθως για την ζωή εκπορνευμένων γυναικών, πάντα για τη βασανισμένη ζωή ανθρώπων.

Είναι άδικο, για τον ίδιον, αλλά και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, που ο Κέντζι Μιζογκούτσι πέθανε 58 χρόνων. Σε μια ηλικία τόσο δημιουργική.