Γνωριμία με τη Νεότερη Ιστορία

Ιστορικοί Περίπατοι

Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορία της πόλης

Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορία τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο και ο μαθητής ζει μια παράσταση σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Στη διαδρομή από τον ποταμό Κόσυνθο μέχρι το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Στη διάρκεια του περιπάτου πραγματοποιούνται στάσεις σε επιλεγμένα σημεία και αφήγηση της νεότερης ιστορίας της πόλης όπως αυτή παρουσιάζεται από την αρχιτεκτονική και τα υπόλοιπα στοιχεία που αποκαλύπτονται στον μαθητή. Η περιήγηση καταλήγει στο  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, όπου ολοκληρώνεται η αφήγηση και ο μαθητής έχει αποκτήσει μια συνολική εικόνα για την πόλη της Ξάνθης καθώς και για τα επιμέρους στοιχεία (κοινωνικά, θρησκευτικά, οικονομικά) που διαμόρφωσαν τη νεότερη ιστορία της πόλης.

Ακολουθεί ξενάγηση στους χώρους του μουσείου και συζήτηση. Μέσα από την περιήγηση στις μόνιμες συλλογές και τα εκθέματα του μουσείου, ο μαθητής έρχεται σε επαφή με την καθημερινότητα των περασμένων αιώνων ολοκληρώνοντας έτσι την εμπειρία του σε αυτό το ιστορικό ταξίδι στο χρόνο.

Λεπτομέρειες Προγράμματος

Ηλικία: Προσαρμοσμένο για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου

Διάρκεια: 40 – 60 λεπτά

Χώρος διεξαγωγής: Παλιά πόλη & Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αριθμός Συμμετεχόντων: έως 40 μαθητές

Κόστος Συμμετοχής: 2€/άτομο

Πληροφορίες

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132, Ξάνθη – Τηλ: 25410 25421

Περισσότερες πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς