Γνωριμία με τη Νεότερη Ιστορία

Ιστορικοί Περίπατοι

Μια μέρα σ’ ένα αρχοντικό στην Ξάνθη του 20ου αιώνα

Στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης, ο μαθητής ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο πλούσιος εσωτερικός διάκοσμος του Αρχοντικού Κουγιουμτζόγλου όπου στεγάζεται το μουσείο το καθιστούν κόσμημα ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και το μεγαλύτερο πλήρως αποκατεστημένο κτήριο στη Β. Ελλάδα με τόσο εκτενή αριθμό ξυλόγλυπτων ταβανιών, τοιχογραφιών και οροφογραφιών. Σε συνδυασμό με τον πολύ μεγάλο αριθμό των εκθεμάτων του, αποτελεί τον ιδανικότερο χώρο για να κατανοήσουν οι μαθητές τα κοινωνικά, θρησκευτικά και οικονομικά στοιχεία που διαμόρφωσαν τη νεότερη ιστορία της πόλης.

Στη έναρξη του προγράμματος, μετά την άφιξη και το καλωσόρισμα στο μουσείο, οι μαθητές ακούνε την αφήγηση μιας ιστορίας. Στη συνέχεια, αφού χωριστούν σε ομάδες, αναζητούν μέσα στο μουσείο στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί σε σχέση με την αρχική ιστορία. Καθ’ όλη τη διάρκεια καταγράφουν πληροφορίες, κρατούν σημειώσεις και συζητούν με τους υπεύθυνους του προγράμματος. Τελικά αφού συγκεντρώσουν όλοι τα στοιχεία τους ανακοινώνουν τα αποτελέσματα και συζητούν όλοι μαζί.

Τέλος, ακολουθεί ξενάγηση στους εξωτερικούς χώρους και  περιήγηση στις μόνιμες συλλογές και τα εκθέματα του μουσείου.

Λεπτομέρειες Προγράμματος

Ηλικία: Προσαρμοσμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου

Διάρκεια: 40 – 60 λεπτά

Χώρος διεξαγωγής: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αριθμός Συμμετεχόντων: έως 40 μαθητές

Κόστος Συμμετοχής: 1€/μαθητή η επίσκεψη | 2€/μαθητή με το χαμένο θησαυρό!

Πληροφορίες

* Το Γαλακτοκομείο ΡΟΔΟΠΗ, σε συνεργασία με το Λαογραφικό & Ιστορικό μουσείο της Ξάνθης, θα χρηματοδοτήσει την επίσκεψη 3.000 μαθητών στο μουσείο, δείτε σχετικά ΕΔΩ

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132, Ξάνθη – Τηλ: 25410 25421

Περισσότερες πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς