ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

F

Ψηφιακό Αρχείο της Ξάνθης

Περνώντας την πόρτα του Μουσείου είναι σαν ν’ ανοίγει το βαρταλαμίδι* κι από κει ξεπηδούν εικόνες του παρελθόντος, έγγραφα, φωτογραφίες ανθρώπων και μνημείων, ερείπια του χρόνου...

*Ετυμ. Βαρθαλαμίδι, δημ και Βαρταλαμίδι, συνθ., (...) θήκη εν οικιακή κιβωτό ιματίων (σε μπαούλο, σεντούκι, κασέλα), κατά μήκος της στενής πλευράς κατασκευασμένη και χρησιμεύουσα προς φύλαξιν πολυτίμων αντικειμένων. (Δ. Δημητράκου, Μέγα λεξικόν όλης της Ελληνικής γλώσσης. Εκδοτικός οργανισμός Ελληνική παιδεία, Αθήναι, 1964, τόμος 3, σελ. 1339)


Το μουσείο μας δεν έχει τα σπάνια μεγάλης οικονομικής αξίας αντικείμενα. Τα εκθέματά του είναι ταπεινά, αλλά σπουδαία. Το καθένα από αυτά στο μουσείο φέρει τη δική του μικρή ιστορία.

«Στο υπόγειο πάνω στο σοφρά υπάρχει ένα μπρίκι και ένα φλιτζάνι. Το μπρίκι είναι μπακιρένιο ασήμαντης αξίας. Ακόμη και τα εγχάρακτα σχέδια ή η σκαλισμένη το χειρολαβή δεν του δίνουν καμιά χρηματική αξία. Όμως το μπρίκι αυτό δεν είναι το οποιοδήποτε. Είναι το μπρίκι του κυρ Γιώργη. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ένα βλήμα έπεσε κοντά στους συντρόφους του και τους σκότωσε σχεδόν όλους. Σαν αποχωρούσαν από το μέτωπο ο κυρ Γιώργης, με μια ασυναίσθητη κίνηση μάζεψε από το έδαφος ένα τέτοιο βλήμα. Στο χωριό του ο μπακιρτζής το μετέτρεψε σε μπρίκι και κάθε πρωί με τον καφέ του μνημόνευε τους συντρόφους που έθαψε στο βουνό. Σαν πέθανε τα παιδιά του το χαρίσανε στο μουσείο με σκέψη να συνεχίζουμε να τους μνημονεύουμε».

Στις παρουσιάσεις των τεκμηρίων μας ανά κατηγορία εμφανίζεται, μέρος των συλλογών, (έχει καταχωρηθεί μόλις το 40% του συνόλου) Στόχος μας είναι ο επισκέπτης να μπορεί να δει όσο το δυνατόν περισσότερα τεκμήρια τα οποία και σταδιακά θα συνδέονται με τις μικρές μας ιστορίες ώστε αυτά να κατορθώσουν και πάλι να γίνουν πράγματα.

Τα πεδία «Περίοδος δράσης», «περιοχή δράσης» και πρόσωπο δράσης» βοηθούν τους ερευνητές, τους επιστημονικούς συνεργάτες του μουσείου αλλά και τους φοιτητές να δημιουργήσουν συλλογές, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργασίες με πρόσωπα, χώρους και χρονικές στιγμές που καθόρισαν την τοπική μας ιστορία.


Ψηφιακές Εκθέσεις

Στις εκθέσεις που προγραμματίζουμε θα παρουσιάζονται τεκμήρια με θεματικές που πιστεύουμε πως θα βοηθούν τους επισκέπτες αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα να κατανοήσει με τον καλύτερο τρόπο την νεότερη ιστορία της περιοχής μας όπως αυτή τεκμηριώνεται μέσα από τα αρχεία και τις συλλογές του μουσείου.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ