Νύχτα στο μουσείο

Τοπική Ιστορία

Νύχτα στο Μουσείο

Διανυκτέρευση παιδιών εντός του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης

Λεπτομέρειες Προγράμματος

Ηλικία: Προσαρμοσμένο για μαθητές Δημοτικού

Διάρκεια: Δύο μέρες (παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα)

Χώρος διεξαγωγής: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αριθμός Συμμετεχόντων: 12 έως 20 παιδιά 

Κόστος Συμμετοχής: 16€, περιλαμβάνει βραδινό και πρωινό

Σχεδιασμός & Υλοποίηση

1η μέρα

  • 20:00 – 20:30 Έναρξη της δράσης, προσέλευση των παιδιών μαζί με τους γονείς τους, καλωσόρισμα, αναμνηστική φωτογράφιση, παιχνίδι γνωριμίας ώστε να δεθεί η ομάδα και να γνωριστεί καλύτερα. Αναχώρηση γονέων – συνοδών που δεν θα διανυκτερεύσουν στο χώρο.
  • 20:30 – 21:00 Περιήγηση – ξενάγηση των παιδιών στο μουσείο.
  • 21:00 – 21:30 Συγκέντρωση και συζήτηση για όσα είδαν τα παιδιά, παιχνίδι «ο μικρός λαογράφος / γνωρίζω την πόλη μου» με ερωτήσεις σχετικά με όσα άκουσαν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

Παιχνίδι «Το Μουσείο ξυπνά»

Τι θα συνέβαινε αν το μουσείο «ξυπνούσε» και σου έλεγε μία ιστορία που κανείς δε ξέρει; Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, τα παιδιά ψάχνουν τα στοιχεία μιας χαμένης στο χρόνο ιστορίας. Τα στοιχεία βρίσκονται κρυμμένα σε ολόκληρο το χώρο και τα παιδιά στην προσπάθεια τους να τα βρουν και να λύσουν το μυστήριο έρχονται σε επαφή σχεδόν με όλα τα εκθέματα καθώς επεξεργάζονται εξονυχιστικά όλους τους χώρους.

  • 21:30 – 22:00 Κολατσιό των παιδιών και προετοιμασία για ύπνο (πιτζάμες, πλύσιμο δοντιών, στρώσιμο υπνόσακων κ.λπ.
  • 22:00 – 22.30 Τα παιδιά μπαίνουν στους υπνόσακους και συνεχίζουν με εκμάθηση παραδοσιακών στίχων. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τους στίχους μιας άλλης εποχής και αντιλαμβάνονται πως η παράδοση έχει φυλάξει στίχους για κάθε στιγμή του ανθρώπου( γέννηση, μέρα, ύπνος – νανουρίσματα κ.α).
  • 22:30 – … Αφήγηση παραμυθιού, αρχικά με ταυτόχρονη συζήτηση και στη συνέχεια χωρίς τη συμμετοχή των παιδιών (ώστε να κοιμηθούν). Αν το επιθυμούν τα περισσότερα παιδιά κλείνουν τα φώτα σε αυτό το σημείο, αλλιώς θα κλείσουν λίγο αργότερα, αφού αποκοιμηθούν.

Οι υπεύθυνοι θα παραμείνουν ξύπνιοι μέχρι να κοιμηθούν όλα τα παιδιά, ενώ τα παιδιά θα έχουν ενημερωθεί από πριν ότι μπορούν να απευθυνθούν για ό,τι  χρειαστούν, στους υπεύθυνους.

2η μέρα

  • 07:00 – 08:00 Ξύπνημα των παιδιών όποτε συμβεί, ήρεμη απασχόληση-συζήτηση μέχρι να σηκωθούν όλοι.
  • 08:00 – 08.30 «Επίσημο» ξύπνημα όλων των παιδιών, ετοιμασία (ντύσιμο, πλύσιμο κ.λπ.), πρωινό.
  • 08:30 – 09:00 Παιχνίδι «Κάτι ξεχάσαμε»

Συνέχεια της ιστορίας με το άλυτο μυστήριο. Ένα στοιχείο, ένα βιβλίο, μια σελίδα που λείπει, βρίσκεται ακόμη εκεί για να το ανακαλύψουμε. Αυτή τη φορά όμως θα γνωρίσουμε την Αυλή με τα Χαμάμ και το μυστήριο θα λυθεί!

  • 09:00 – 10:00 Υποδοχή των γονέων και «ξενάγησή» τους από τα παιδιά στο χώρο του μουσείου / παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, αναμνηστική φωτογράφιση, λήξη της δράσης, αναχώρηση.

Έχουν την δυνατότητα να διανυκτερεύσουν 2 γονείς ως συνοδοί. Παρακαλούμε πολύ να δηλώσουν συμμετοχή και να μας ενημερώσουν εγκαίρως. 

 

θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας 

Πληροφορίες - Συμμετοχή

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132, Ξάνθη – Τηλ: 25410 25421

Περισσότερες πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς