Tango Aires

Το Τango γενικά!

Το τανγκό χορεύεται από ζευγάρια αγκαλιασμένα κοντά, και μολονότι η αγκαλιά μπορεί κάποτε να χαλαρώνει για να εκτελεστούν κινήσεις που το απαιτούν, κατά κανόνα δεν σπάει. Είναι έντονα αυτοσχεδιαστικό με σαφώς διακριτούς ρόλους για τον καβαλιέρο και την ντάμα, όπου ο καβαλιέρος με την κίνησή του προτείνει κινήσεις στην ντάμα στις οποίες τελικά προσαρμόζεται ο ίδιος.

Έτσι, όταν χορεύεται από έμπειρους χορευτές, συνιστά έναν διάλογο του ζευγαριού με αφορμή την μουσική, γιατί, σε αντίθεση με άλλους χορούς, δεν έχει τυποποιημένα βήματα και φιγούρες αλλά μάλλον ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο και ένα αντίστοιχο συντακτικό που επιτρέπει τον αυτοσχεδιαστικό σχηματισμό χορευτικών φράσεων σχεδόν απεριόριστης ποικιλίας ανάλογα με την μουσική, την διάθεση του ζευγαριού και τον διαθέσιμο χώρο στην πίστα. Χορεύεται προπάντων σε συναθροίσεις για τις οποίες έχει επικρατήσει το όνομα μιλόγκα (milonga).

Σε μια μιλόγκα ακολουθούνται συνήθως ειδικοί παραδοσιακοί κανόνες όσον αφορά την συμπεριφορά των χορευτών και τις επιλογές του ντι-τζέϊ, που αποσκοπούν στο να διευκολύνουν τον χορό, ακόμη και μεταξύ αγνώστων, αλλά και να αποτρέψουν ανάρμοστες συμπεριφορές. Η μουσική είναι προπάντων από την Αργεντινή της χρυσής εποχής, αλλά κάποτε και παλιότερη και κάποτε και πιό πρόσφατη, άλλοτε στο παραδοσιακό στυλ, άλλοτε από το νεωτερικό ρεπερτόριο του nuevo tango, και κάποτε ακόμη και από άλλα ειδη οπότε χαρακτηρίζεται “alternative”/”εναλλακτική”. Κατά κανόνα πάντως κάθε μιλόγκα θεραπεύει μια συγκεκριμένη μουσική προτίμηση και η παραδοσιακή μουσική κυριαρχεί.

Tango Αires

Το 2003 μία μικρή ομάδα παιδιών έφερε το Τango στην Ξάνθη και δημιούργησε τους Tango Aires. Μετά από πέντε δημιουργικά χρόνια όπου η ομάδα βελτιωνόταν κάνοντας μαθήματα με διάφορους δασκάλους – Diego Mastrangelo, Fabian Ballejos y Gina Nikolitsa, Edouardo Bojo y Misha Simoni – ενώθηκε με μέλη άλλων ομάδων και το 2008 δημιούργησαν την ομάδα Αργεντίνικου Τango της ΦΕΞ, του παλαιότερου πολιτιστικού συλλόγου της πόλης.

Η πορεία συνεχίστηκε με περισσότερα μέλη κάνοντας μαθήματα με την Romina Tumini και Gabriel Marino, Λουκά Μπαλόκα και Γεωργία Πρίσκου, Gabriel Marino και Έλλη Καραδήμου, Bαγγέλη Χατζόπουλο και Μαριάννα Κουτάντου, Χλόη Θεοδωροπούλου και Διονύση Θεοδωρόπουλο.

Παράλληλα οργανώνει εκδηλώσεις (festivals & marathons) φέρνοντας στην περιοχή χορευτές εγχώριου και διεθνούς βεληνεκούς όπως Paola Taccetti,Silvana Prieto e Matias Batista, Lucas Gauto και Naima Gerasopoulou, Carla Rossi & Jose Luis Salvo, Michalis Souvleris & Maria Kalogera, Max Van de Voorde and Solange Acosta και συνεχίζει να πρωτοπορει!

Σκοπός της ομάδας είναι η διάδοση του Tango Argentino, και η βελτίωση και εξέλιξη των μελών της, διασκεδάζοντας. Η ομάδα αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη και απευθύνεται σε όσους ήδη το έχουν αγαπήσει αλλά και σε όσους επιθυμούν να το γνωρίσουν.

Υπεύθυνοι/Συντονιστές Εργαστηρίου

Γιάννης Δάφνης

Κώστας Βαβάτσικος

Παναγιώτα Σκαρλάτου

Πρόγραμμα

Οι πράκτικες και τα μαθήματα γίνονται στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, και στον νέο χώρο – Καπναποθήκη τηs ΦΕΞ.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ
Τμήματα Αρχαρίων & Προχωρημένων
Practica όλων των Τμημάτων

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕ MAESTROS
Τμήματα Αρχαρίων & Προχωρημένων

MILONGAS

Κόστος Συμμετοχής

20€ / άτομο

Επικοινωνία

Γιάννης Δάφνης / 6948 878929

Ανακοινώσεις Εργαστηρίου

13.12.2022 | Tango Aires
Με πρωτοβουλία του εργαστηρίου Tango Aires της Φ.Ε.Ξ. πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 25.11.2022 και 27.11.2022 festival Αργεντίνικου tango στην Ξάνθη. 120 χορευτές από 7 διαφορετικές χώρες επισκέφθηκαν την περιοχή μας…
10.4.2022 | Tango Aires

Tango Aires – ΦΕΞ

7 - 8 Μαΐου 2022, Σπίτι Πολιτισμού
Το εργαστήρι Tango FeXanthis διοργανώνει στις 7 και 8 Μαΐου στο Σπίτι Πολιτισμού mini festivalito με ρυθμούς αργεντίνικου τάνγκο. Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει απογευματινή milonga, ενώ η δεύτερη θα ξεκινήσει…
Γίνε Μέλος
Εγγραφή
γίνετε μέλος της ΦΕΞ και κερδίστε εκπτώσεις σε όλες τις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια και άλλα μοναδικά προνόμια!
Στήριξε το Μουσείο
Κάντε την δωρεά σας
υποστηρίξτε με την προσφορά σας, τη λειτουργία και τις δράσεις του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης