Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής 2024

 

“Ο Δρόμος του Ουτιού”

 

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ

 

Σχετικά με το Φεστιβάλ

Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής οργανώνει το πρόγραμμά του, με ένα πλήθος εκδηλώσεων κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, παραστάσεις και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών και όχι μόνο παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής.
Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και σεφαραδίτικα τραγούδια δίνουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής περιοχής μας.

Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου συνεχίζουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που πραγματοποιούνται.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, γίνονται παρουσιάσεις, στοιχείων της προσφυγικής μικρασιατικής ιστορίας όπως και εκδηλώσεις που συμπληρώνουν την προσπάθεια να αποτυπωθεί μια συνολικότερη εικόνα της καθ’ ημάς Ανατολής.

«… εκεί, έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, μια βραδιά του Αυγούστου, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής. Εκεί θα προσέλθω και πάλι φέτος για να ανάψω διπλό κερί».

– Θ. Γρηγοριάδης, συγγραφέας

Αρχείο και Συλλογές του Φεστιβάλ

Η συγκρότηση μιας «ψηφιακής Βάσης και μιας πλατφόρμας με τον τίτλο «Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη», έχει ως στόχους την ανάδειξη του υλικού, αλλά και την αξιοποίηση του, τόσο από την μαθητική και  «μουσική» κοινότητα, τους ερευνητές, αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο.

Η σχέση της Ξάνθης με την Ανατολική μουσική αδιαμφισβήτητα παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού μας αποκαλύπτει ιστορικές και ιδιαίτερες πτυχές των ανθρώπων που κατοικούν στην Ξάνθη. Στις δύο ενότητες που παρουσιάζονται θα γνωρίσουμε:

Ενότητα 1η

Α. Η πολιτισμική παρουσία των διαφορετικών ομάδων που κατοικούν στην περιοχής μας και συνθέτουν των σύγχρονο πολιτισμό της Ξάνθης  Μια πρώτη ανάγνωση από την «Ανθρωπογεωγραφία Ξάνθης» της Αικατερίνης Μάρκου, επίκουρης καθηγήτριας στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Β. Το «ΜηνοΛόγιο» των λαϊκών παραδόσεων, όπου σε κάθε μήνα παρουσιάζεται ο πλούτος που παράγεται από τις ομάδες των κατοίκων της Ξάνθης. Μια πρώτη ανάγνωση από τον «Λαϊκός Πολιτισμός στον Κύκλο του Χρόνου» της Θεοδωρίδου Γαρυφαλλιάς, Υπ. Διδ. Λαογραφίας, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ.

Ενότητα 2η 

Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη

 Εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ

Οργάνωση:  ΦΕΞ | Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη | Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.  Η δράση υποστηρίζεται και από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση δράσεων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Φεστιβάλ και σύνθετες πολυθεματικές δράσεις 2021 και με τον τίτλο «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΕΞ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»