Κινηματογραφική Λέσχη

Πολιτιστικές Δράσεις

Οι Ταινίες του Σαββάτου – 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Π ρ ό γ ρ α μ μ α    Π ρ ο β ο λ ώ ν  –   Σ υ ν ό ψ ε ι ς

6.30μμ-8.00 μμ

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ, Νικόλας Ποττακης, 73’

Ο Λάμπρος Φισφής ετοιμαζόταν να γίνει ο πρώτος Έλληνας κωμικός που θα έπαιζε σε μεγάλο στάδιο. Ήρθε η πανδημία και πλέον καλείται να παίξει χωρίς κοινό. Αυτή είναι μια ιστορία επιμονής, υπέρβασης των εμποδίων, πάλης στο άγνωστο και ελπίδας πως θα διατηρηθούν ζωντανά τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, λίγα γέλια και μια καλή παρέα.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ  ο άνθρωπος που μας ταξίδεψε στο σύμπαν  24’

«Είμαστε όλοι αστρόσκονη» συνήθιζε να λέει ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος (1943-2022), ο οποίος έστησε και διηύθυνε επί 40 χρόνια το πρώτο πλανητάριο στην Ελλάδα, κι έτσι γνώρισε το σύμπαν σε εκατομμύρια Έλληνες με ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και βιβλία. Το ντοκιμαντέρ αυτό εστιάζει στη συναρπαστική ζωή του.

8.00-9.30 μμ             

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Η ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ, Άντα Πίτσου, 40’

Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Τούλα Βλαχούτσικου, πλέον κατάκοιτη και με άνοια, όταν αρχίζει να χάνει τη μνήμη της αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο με ιστορίες για τη μνήμη. Είκοσι χρόνια αργότερα, η κόρη της, η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα της, κάνει μια ταινία βασισμένη σε αυτές τις ιστορίες, αλλά και σε συνεντεύξεις ανθρώπων που τη γνώριζαν προσωπικά. Μια ταινία για την άνοια, την φροντίδα, το τραύμα και τη στοργική σχέση μητέρας και κόρης. Βραβείο κοινού για την ταινία  στο 26ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΑΝΤΑ ΠΙΤΣΟΥ

9.30μμ-11.30μμ

142 ΧΡΟΝΙΑ, Στέλιος Κούλογλου, 74’

Στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται καταδικασμένοι χιλιάδες πρόσφυγες ως διακινητές. Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια για να σωθούν 3 αθώοι άνθρωποι. Ο πρώτος έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλάκισης και οι άλλοι δύο σε 50. Σε ένα δικαστικό θρίλερ που διαρκεί πάνω από έναν χρόνο, θα δικαιωθεί ο αγώνας τους για την ελευθερία;