Μουσείο - Ιστορία

Συμπερίληψη και Προσβασιμότητα σε Ιστορικά Κτίρια

Εκδήλωση και Εργαστήριο με τίτλο:

Το αόρατο “Χρέος” του Αρχιτέκτονα,

Συμπερίληψη και Προσβασιμότητα σε Ιστορικά Κτίρια

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας βελτίωσης της προσβασιμότητας αλλά και προς στην κατεύθυνση της συμπερίληψης όλης της κοινότητας χωρίς περιορισμούς, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει το Εργαστήριο με τίτλο: “Το αόρατο “χρέος” του Αρχιτέκτονα, Συμπερίληψη και προσβασιμότητα σε Ιστορικά Κτίρια“, βήματα  προς έναν κόσμο όπου δεν θα μιλάμε πια για «ανάπηρους πολίτες» αλλά για «πολίτες»[1].

Η εναρκτήρια εκδήλωση του εργαστηρίου, ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00 με την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Ένας κόσμος, δύο όψεις”. Δημιουργός του η κ. Παρασκευή Σαλαβγιά πρέσβειρα της Αόρατης Αναπηρίας  αλλά και  Σύμβουλος Ατόμων με Δυσκολίες και των Οικογενειών τους. Μετά το πέρας της ταινίας το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τη δημιουργό, η οποία και θα μοιραστεί τις δικές της σκέψεις και εμπειρίες.

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 το εξειδικευμένο Εργαστήριο θα συνεχιστεί στον χώρο του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ. Μια ομάδα 20 περίπου φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα εμπλακεί σε βιωματικές δράσεις για την κατανόηση της «αόρατης» και της ορατής αναπηρίας. Παράλληλα οι φοιτητές θα συμμετέχουν σε διαλογικές συναντήσεις με ειδικούς πάνω σε θέματα Διαφορετικότητας, Ισότητας, Συμπερίληψης και Προσβασιμότητας, με τελικό σκοπό τη διεύρυνση της αντίληψής τους αναφορικά με τον σχετικό ρόλο του αρχιτέκτονα και την ενεργοποίησή τους προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων και προτάσεων σχεδιασμού σε περιβάλλοντα αυξημένων χαρακτηριστικών, όπως αυτά των ιστορικών κτιρίων. Αντικείμενο βιωματικής μελέτης θα αποτελέσει το ίδιο το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα διαχυθούν μέσα από διάφορα μέσα, όπως η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, η συμμετοχή σε μελλοντικά συνέδρια αλλά και η διοργάνωση ημερίδας για την ολοκλήρωση της παρουσίασης του θέματος με την ενεργή συμμετοχή φοιτητών και ειδικών.

Επιστημονικά υπεύθυνη του Εργαστηρίου: Κατερίνα Ριτζούλη, επίκ. καθηγήτρια ΤΑΜ ΔΠΘ

Συντονίστρια του Εργαστηρίου: Δαμιανή Καραγεωργιάδου, Γραμματέας της ΦΕΞ, υποψ. διδάκτορας ΤΑΜ ΔΠΘ


[1] Από ομιλία του Ευρωβουλευτή Στ. Κυμπουρόπουλου.