Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Μάρτιος 2022

Τρίτη
1 Μαρτίου
2022
Ο κινηματογράφος των δημιουργών – Πρόσωπα
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 1 -8- 15 & 22  Μαρτίου 2022

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Τα "Πρόσωπα" αποτελούν τις πολλές συνεκδοχές της ανθρώπινης ψυχής. Τις ερμητικά κλεισμένες επιθυμίες του ανθρώπου, που κάτω από πολλά πρόσωπα αναζητούν την ουσία της ζωής. Είναι τα πολλά πρόσωπα της ζωής μας, που διεκδικούν την ισορροπία της ύπαρξής τους. Είναι η ιστορία της Μαρίας και του Ρίτσαρντ, που βλέπουν το γάμο τους να διαλύεται, μετά από δεκατέσσερα χρόνια κοινής ζωής. Τρομαγμένοι και οι δύο, γιατί η νιότη έχει περάσει και ανίκανοι για μια ουσιαστική επικοινωνία, ψάχνουν μακριά ο ένας από τον άλλο διεξόδους, για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους. Στο βάθος, όμως, και οι δυο φοβούνται την οριστική ρήξη, που θα οδηγήσει στη διάλυση και στο τέλος της σχέσης τους.

Εξαιρετικές ερμηνείες από τους Τζίνα Ρόουλαντς, Τζον Μάρλεϊ, Αν Κάρλιν και Σέιμουρ Κασέλ.

Περισσότερα για το αφιέρωμα ΕΔΩ

Τρίτη
1 Μαρτίου
2022
«Από την σκιά στο φως… ΙΙ   Αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
19:00 - 20:00

Ένα αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα από το αρχείο της ΦΕΞ

Η κινηματογραφική Λέσχη και το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζουν βιβλία μουσικές, πίνακες, αλλά και  ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ τουJean Cocteau  στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Κούνδουρου στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.  * Ακόμη στους 93,5 Ράδιο Ξάνθη  σχόλια, soundtrack, συζητήσεις…

Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  Ξάνθης – τηλ. 25410  25421 

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με κρατήσεις στο τηλέφωνο 2541025421 ή με mail στο fexorg@otenet.gr

Οργάνωση:  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο  | Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Τρίτη
1 Μαρτίου
2022
«Από την σκιά στο φως… Ι» 
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
10:00

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταινία είναι μια αλήθεια που επαναλαμβάνεται 24 φορές το δευτερόλεπτο» 

Μέσα από τις θεματικές ενότητες έχουμε μια προσέγγιση στην ιστορία της τέχνης του κινηματογράφου.  Σμιλεύοντας το χρόνο. Η κινηματογραφική μηχανή και οι βασικές λειτουργίες της. Η γραμματική της κινηματογραφικής τέχνης Ι. Οι ταινίες και οι κινηματογραφιστές. Φιλμ – digital -  Λησμονημένες μορφές δημιουργίας - σύγχρονες παραγωγές.  Άλλο κοιτάζω κι άλλο βλέπω …

Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 2541025421

Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα κινηματογραφικής λέσχης.

Οργάνωση:  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  / Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Τετάρτη
2 Μαρτίου
2022
Παρουσίαση «ΟΠΙΞΑΝ»  Η ομάδα προφορικής ιστορίας του μουσείου Ξάνθης
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
20:00 - 21:00

Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θέσεις

Σας ευχαριστούμε

Το Μουσείο ως φορέας διάσωσης και αξιοποίησης της ιστορικής μνήμης, οργάνωσε την ομάδα προφορικής ιστορίας της Ξάνθης. Στόχος η καταγραφή της νεότερης τοπικής ιστορίας ώστε να διασωθεί η συλλογική μνήμη της πόλης, με τη συλλογή αφηγήσεων ζωής, ιστοριών, φωτογραφιών και αρχειακού υλικού. Tο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο όσο και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Ξάνθης έχουν την αμέριστη υποστήριξη και καθοδήγηση της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας, η οποία πρόθυμα μπορεί να λύσει οποιαδήποτε τυχόν απορία ή δυσκολία προκύψει, ενώ θα ενημερώνει τα μέλη της και για όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις της. Υπεύθυνοι της ομάδας είναι η Κατερίνα Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΔΠΘ και ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, Διευθυντής του Ι.Λ.Μ.Ξ

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με κρατήσεις στο τηλέφωνο 2541025421 ή με mail στο fexorg@otenet.gr

Οργάνωση:  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  / ΟΠΙΞΑΝ

Τετάρτη
2 Μαρτίου
2022
«η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» 
Πολυχώρος Τέχνης Σκεψης - Ξάνθη
10:00 - 12:00

εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο οι  μαθητές κατά τη διάρκεια της βόλτας τους στην Παλιά Πόλη να μεταφερθούν σχεδόν 100  χρόνια πριν και να δούνε την πόλη με άλλη οπτική. Παρακολουθώντας  τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι, οι μαθητές ανακαλύπτουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του καθώς και το όραμα του για τον πολιτισμό, την Ελλάδα και τον κόσμο. *Το  πρόγραμμα συνίσταται για μαθητές Γυμνασίου &  Λυκείου, καθώς λειτουργεί συνδυαστικά με τις θεματικές της ιστορίας, της δημοκρατίας και της τέχνης.

Διάρκεια:  40 – 60 λεπτά

Χώρος διεξαγωγής:  Μουσείο και Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

Αριθμός  Συμμετεχόντων:  έως 25μαθητές

Κόστος Συμμετοχής: 2€/άτομο

Πληροφορίες: Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Αντίκα 7, 67132, Ξάνθη – Τηλ: 25410 25421

Οργάνωση:  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  

Πέμπτη
3 Μαρτίου
2022
Βιβλίο και Κινηματογράφος– Η εποχή Παπαδιαμάντη
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

O κινηματογράφος συναντά τη λογοτεχνία σ’ έναν μεσότιτλο και …

Σχετικά με τον κύκλο «Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο» και συνοπτικά το πρόγραμμα του 1ου Εξαμήνου  δείτε  ΕΔΩ

[…] Ο Παπαδιαμάντης ξεκινά τη σταδιοδρομία του ως συγγραφέας, μπαίνοντας καθυστερημένα στον χώρο του (επιφυλλιδογραφικού) μυθιστορήματος, και αργότερα εξίσου καθυστερημένα στο χώρο του διηγήματος σε εφημερίδες και περιοδικά. Θεωρητικά θεραπεύει είδη και τρόπους που ανήκουν στην ονομαζόμενη λογοτεχνία της ευρείαςκατανάλωσης, με την έννοια ότι δεν ακολούθησε τους κανόνες, τις ενδεδειγμένες συνταγές ή τη γλώσσα των συγκεκριμένων ειδών. Ποτέ του δεν χρησιμοποίησε τη θητεία του στη μετάφραση και τη δημοσιογραφία για την προώθηση του έργου του, ούτε διέθετε την επιχειρηματικότητα και τη συστηματικότητα του επαγγελματία συγγραφέα (nulla dies sine linea, το δόγμα του Ζολά), και αποτιμούσε και την πρωτότυπη και τη μεταφραστική του εργασία χαμηλότερα από όσο του προσέφεραν οι εργοδότες του.    Γ. Φαρίνου-Μαλαματάρη, «Ο Παπαδιαμάντης στην εποχή του. Φυλλομετρώντας τα τεκμήρια αλλιώς». Το σχοίνισμα της γραφής. Παπαδιαντ(ολογ)ικές μελέτες, Gutenberg, Αθήνα 2014, 295 & 297.

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Παρασκευή
4 Μαρτίου
2022
ο κύκλος του χρόνου στον λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας, της… Φεβρουάριος – Μάρτιος
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
20:00 - 21:00

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στο  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

[19.00] Α' ΜΕΡΟΣ (διαλέξεως).«Έκιτι, γιάβρουμ, εμείς οι Ρωμαίοι πάντα περισάν 'ς σα στράτας...». Η μνήμη της προσφυγιάς, όπως αποτυπώνεται στα υλικά και στα άυλα κειμήλια (τεκμήρια) με μελέτη περίπτωσης τον κύκλο του χρόνου στον προσφυγικό λαϊκό πολιτισμό.

[20.00] Β' ΜΕΡΟΣ (διαλέξεως). Τα έθιμα των Αποκρεών (πριν και μετά το 1922 μέχρι σήμερα) στους έλληνες πρόσφυγες της Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη (επιλεκτικές αναφορές).

Διαλέξεις για τον «Κύκλο του χρόνου στον λαϊκό πολιτισμό των ελλήνων προσφύγωντης Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου». Με την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Περισσότερα ΕΔΩ

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με κρατήσεις στο τηλέφωνο 2541025421 ή με mail στο fexorg@otenet.gr

Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

Σάββατο
5 Μαρτίου
2022
Εργαστήρι ζωγραφικής & κατασκευής μάσκας ΙΙ
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
11:00 - 12:00

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. 

Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  –

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ /  Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ

Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θέσεις . Σας ευχαριστούμε

Κυριακή
6 Μαρτίου
2022
Η ΦΕΞ και οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
10:00

Μουσείο Ξάνθης

1. Η ΦΕΞ και οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές | 2. Το έθιμο της καμήλας

Όποιος γνωρίζει καλά την πόλη θα ξέρει ότι η ζωή στην Ξάνθη είναι άμεσα συνδεδεμένη πρώτα απ’ όλα με την παράδοση…

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο καρναβάλι ήταν μια εξαιρετική στιγμή για να μπορέσει η πόλη να παρουσιάσει τον πλούτο μιας παράδοσης που ήταν όπως αποδείθχηκε άμμεσα συνδεδεμένη με το μέλλον της.

Στο φάκελο «Αποκριές στην Ξάνθη Θυμόμαστε… στη ΦΕΞ» θα δούμε κάποια από τα κομβικά αυτά στοιχεία. Το αρχείο της ΦΕΞ εμπλουτίζεται και παρουσιάζει [… ]

Την Καθαρή Δευτέρα οι νοικοκυρές καθαρίζανε και ξετινάζανε όλο το σπίτι. Η κουζίνα έπρεπε ιδιαίτερα, να καθαριστεί. Προ πάντων τα μαγειρικά σκεύη, όπως είταν και μπακιρένια, έπρεπε να τριφτούν. Μάλιστα τα βράζανε με στάχτη, μέσα σε καζάνι, «για να ξιλιγδουθούνι», επειδή άρχιζε η Σαρακοστή.

«Τζάρους». «Η τζάρους» είταν φωτιά μεγάλη, πού ανάβανε τις αποκρηές με κλαδιά από πουρνάρια, και κυρίως την τελευταία Κυριακή. Στις πλατειούλες, σε υψώματα και «στ' Αλούτσ'» προ παντός γινόταν ο τζάρος. Τον πηδούσαν, για να μην έχουν το καλοκαίρι «ψύλλι» (=ψύλλους). - Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/ λαογραφικά στοιχεία Ξάνθης- ΚΑΤΙΝΑΣ  ΒΕΪΚΟΥ  ΣΕΡΑΜΕΤΗ - εκδ. ΦΕΞ 2015

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με κρατήσεις στο τηλέφωνο 2541025421 ή με mail στο fexorg@otenet.gr

Τρίτη
8 Μαρτίου
2022
Ο κινηματογράφος των δημιουργών – Μια Γυναίκα Εξομολογείται
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 1 -8- 15 & 22  Μαρτίου 2022

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Το “Μια Γυναίκα Εξομολογείται” είναι το αμερικάνικο αντίστοιχο του “Σκηνές από ένα γάμο” του Μπέργκμαν, γράφει ο Κόπκαιντ. “Το ζευγάρι του Μπέργκμαν αντιμετωπίζει εγκεφαλικά τη σχέση του, συζητώντας. Ο Νικ και η Μέιμπελ βάζουν στην πράξη, αυτό που κουβεντιάζουν οι Σουηδοί”.

Στην ταινία το χιούμορ, το πάθος, το κωμικό στοιχείο, το γελοίο και το σοβαρό εναλλάσσονται σαν τις διαθέσεις της Μέιμπελ. Άτομο βασανισμένο, που προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν και τις έμμονες ιδέες της, δεν κατορθώνει να χτυπήσει δυναμικά το σύστημα, γιατί δεν έχει καθαρή συναίσθηση της καταστροφικής επιρροής του στη ζωή της.

Περισσότερα για το αφιέρωμα ΕΔΩ

Τετάρτη
9 Μαρτίου
2022
Βιβλίο και Κινηματογράφος-Ρόδινα Ακρογιάλια
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

O κινηματογράφος συναντά τη λογοτεχνία σ’ έναν μεσότιτλο και …

Σχετικά με το πρόγραμμα του 1ου Εξαμήνου  δείτε  ΕΔΩ

[…]  ένας ειδυλλιακός έρωτας που δεν τολμάει να εκδηλωθεί μπροστά στους άλλους, βοσκούς με τις προλήψεις και τα αλλόκοτα ήθη τους που διαιωνίζουν την ειδωλολατρία, ναυτικούς προσηλωμένους στο μικρό γενέθλιο νησάκι τους του Αιγαίου, κοσμοπολίτες που προσπαθούν να δείξουν πως είναι διαφορετικοί, απελευθερωμένοι από τις ξεπερασμένες συνήθειες και τα παρωχημένα ήθη, που ισχυρίζονται πως αδιαφορούν για όλα αυτά και που καταλήγουν στο μοναστήρι. Ένας μικρός κόσμος που ξαναπαίζει αιώνια τον τρόπο της ζωής του, που αυτοαναπαριστάνεται με άκρα αυταρέσκεια, με τη βεβαιότητα ότι αυτό το παιχνίδι δεν θα έχει τέλος, που σφυρηλατεί για χιλιοστή φορά την ταυτότητά του. Μια ταυτότητα; Αλλά ας ακούσουμε αυτό το «όχι». Ας ακούσουμε ακόμα αυτό το «όχι» του τέλους...

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Πέμπτη
10 Μαρτίου
2022
Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο – Μάρτιος I
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

Μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες και τις θηλυκότητες, ο φετινός Μάρτης 

Τις Πέμπτες 3 - 10 -17 & 24 Μαρτίου 2022   [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν έναν κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.   Περισσότερες  πληροφορίες  στο http://elmexanthis.blogspot.gr/ 

Πέμπτη
10 Μαρτίου
2022
24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη
19:00

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σας προτείνει "24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης" από 10 έως 20 Μαρτίου 2022

Το πρόγραμμα προβολών :

 Το Φεστιβάλ από το Α ως το Ω

 Ξεφυλλίστε τον κατάλογο Α to Ζ του TDF24

 Κατεβάστε το πρόγραμμα ΦΥΣΙΚΩΝ προβολών ΕΔΩ

Τρίτη
15 Μαρτίου
2022
Ο κινηματογράφος των δημιουργών – Νύχτα πρεμιέρας
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 1 -8- 15 & 22  Μαρτίου 2022

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Μιρτλ Γκόρντον είναι μια ηθοποιός που κάνει πρόβες για το τελευταίο της έργο «Η δεύτερη γυναίκα», όπου υποδύεται το ρόλο μιας γυναίκας ανίκανης να δεχτεί ότι γερνά. Οταν μια όμορφη νεαρή θαυμάστρια τραυματίζεται σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, η Μιρτλ αρχίζει να συνειδητοποιεί τη δική της θνητότητα, βλέποντας οράματα με την κοπέλα. Καθώς η νύχτα πρεμιέρας πλησιάζει, η ηθοποιός φαίνεται πως έχει χάσει πια κάθε επαφή με την πραγματικότητα... Παίζουν: Τζίνα Ρόουλαντς, Τζον Κασσαβέτης, Μπεν Γκαζάρα, Τζόαν Μπλόντελ, Πολ Στιούαρτ.

Περισσότερα για το αφιέρωμα ΕΔΩ

Τετάρτη
16 Μαρτίου
2022
Βιβλίο και Κινηματογράφος – Ο παράξενος τρόπος των Ελλήνων
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

O κινηματογράφος συναντά τη λογοτεχνία σ’ έναν μεσότιτλο και …

Σχετικά με το πρόγραμμα του 1ου Εξαμήνου  δείτε  ΕΔΩ

[…]  Ο Παπαδιαμάντης στράφηκε με τα διηγήματά του προς τους ηττημένους της ζωής, τους άπραγους, τους αλκοολικούς, τους φτωχούς, σ᾿ αυτούς που ζουν παράμερα από τους «πολιτισμένους» ανθρώπους, συναισθανόμενος τον αγώνα τους κόντρα στην αρρώστια, το θάνατο, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Βρήκε το υλικό του στις καρδιές των παιδιών, των γυναικών, των ανίσχυρων γερόντων και το ένωσε με την ομορφιά της θάλασσας και της Σκιάθου, αγκαλιάζοντας στις περιγραφές του όλες τις αμμουδιές, τα λιμανάκια, τις χαράδρες, τα υψώματα και τα «ρόδινα ακρογιάλια» του αγαπημένου του νησιού. Και μπολιάζοντας τις παιδικές του αναμνήσεις με τα θρησκευτικά του βιώματα, τα δικά του βάσανα, την ευαισθησία του και τον ποιητικό του οίστρο, κατάφερε να αναδείξει το ντόπιο ήθος σε αἰσθητικό και πνευματικό γεγονός.    Σταυρούλα Παπασπύρου  2021 | Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο συγγραφέας που αποθησαύρισε «τον παράξενο τρόπο των Ελλήνων»

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Πέμπτη
17 Μαρτίου
2022
Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο – Μάρτιος II
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

Μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες και τις θηλυκότητες, ο φετινός Μάρτης 

Τις Πέμπτες 3 - 10 -17 & 24 Μαρτίου 2022   [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν έναν κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.   Περισσότερες  πληροφορίες  στο http://elmexanthis.blogspot.gr/ 

Τρίτη
22 Μαρτίου
2022
Ο κινηματογράφος των δημιουργών – Γκλόρια
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 1 -8- 15- 22 & 29  Μαρτίου 2022

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η «Γκλόρια» (1980) είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ που τιμήθηκε με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Με ηρωίδα τη φιλενάδα ενός μαφιόζου η οποία προσπαθεί να σώσει ένα παιδί, ο Κασσαβέτης μιλά για την απώλεια, την αγάπη, τη σκληρότητα και τον θάνατο της οικογένειας.

Περισσότερα για το αφιέρωμα ΕΔΩ

Τετάρτη
23 Μαρτίου
2022
Βιβλίο και Κινηματογράφος – Αναφορά στο χιούμορ του Παπαδιαμάντη
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

O κινηματογράφος συναντά τη λογοτεχνία σ’ έναν μεσότιτλο και …

Σχετικά με το πρόγραμμα του 1ου Εξαμήνου  δείτε  ΕΔΩ

[…]  Τον διακρίνει φυσικότης και αφέλεια, την οποίαν εξαίρει αττικίζουσα χάρις, απλή μελαγχολία, της οποίας τα ελαφρά σύννεφα φωτίζει ο ήλιος φιλομειδούς ειρωνείας.  Δ. Κακλαμάνος, «Ομιλία», 1908 (Εφημερίς «Νέα Ζωή»)

Ολόκληρο το έργο του Παπαδιαμάντη βρίθει κυριολεκτικά από φράσεις και εκφράσεις, όπου το χιούμορ παίζει βασικό ρόλο όχι για τη δημιουργία κάποιου ύφους (ή, ενός «εύθυμου πνεύματος» απλώς), αλλά για την ουσιαστική λειτουργία του κειμένου. Δηλαδή, το χιούμορ αποτελεί περίοπτο αφηγηματικό στοιχείο στο έργο του Παπαδιαμάντη. Το χιούμορ, η ειρωνεία, ο σαρκασμός συνιστούν όπλα, με τα οποία ο Παπαδιαμάντης άσκησε την (οξύτατη) κοινωνική κριτική του - την πολιτική του κριτική.   […]  Όχι σπανίως, όμως, ο συγγραφέας προτιμάει έμμεσους τρόπους — και, συνήθως, καταφεύγει σε άσματα δημοτικά, ή και της εποχής: «Ασπροκολοβολούσα μου, και άσπρη σαν το γάλα, σένα σου πρέπει λεβεντιά, σου πρέπει και καβάλα». (Άσπρη σαν το χιόνι)…     Η.  Παπαδημητρακόπουλος

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Πέμπτη
24 Μαρτίου
2022
εορτασμός για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
Σπίτι Πολιτισμού
10:00

Η Διευθύντρια, ο Σύλλογος διδασκόντων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης σας προσκαλούν στο θεατρικό δρώμενο που διοργανώνουν με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ  (Μαυρομιχάλη 5) την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 στις 10:00 π.μ. με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες στο 25410 75744, 8:30-14:00.

Πέμπτη
24 Μαρτίου
2022
Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο – Μάρτιος III
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

Μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες και τις θηλυκότητες, ο φετινός Μάρτης 

Τις Πέμπτες 3 - 10 -17 -24 & 31  Μαρτίου 2022   [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν έναν κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.   Περισσότερες  πληροφορίες  στο http://elmexanthis.blogspot.gr/ 

Τρίτη
29 Μαρτίου
2022
Ο κινηματογράφος των δημιουργών – Ερωτική θύελλα
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 1 -8- 15 - 22 & 29 Μαρτίου 2022

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Μεταφορά στην οθόνη του ομότιτλου θεατρικού έργου που έγραψε ο Τεντ Άλαν. Ο σκηνοθέτης έχει ήδη διαγνωστεί με κίρρωση του ήπατος και έτσι στην ταινία αυτή βλέπουμε να συμπυκνώνεται όλη η προβληματική του έργου του. Δηλαδή οι σχέσεις, η οικογένεια, οι αυταπάτες, η μοναξιά, η αγάπη.

Περισσότερα για το αφιέρωμα ΕΔΩ

Τετάρτη
30 Μαρτίου
2022
Βιβλίο και Κινηματογράφος –  Καλή σου νύχτα, κυρ -Αλέξανδρε
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

O κινηματογράφος συναντά τη λογοτεχνία σ’ έναν μεσότιτλο και …

Σχετικά με το πρόγραμμα του 1ου Εξαμήνου  δείτε  ΕΔΩ

[…]  Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής προσπάθησε να συλλάβει το μύθο του Παπαδιαμάντη στους φυσικούς του χώρους. Η πρώτη τηλεταινία της ελληνικής τηλεόρασης, γυρίστηκε στη Σκιάθο σε φιλμ 16mm, προβλήθηκε με επιτυχία στο εξωτερικό, ενώ μια κόπια της φυλάσσεται στο Mουσείο Mοντέρνας Tέχνης (Μπομπούρ) του Παρισιού.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης περιπλανιέται στο γενέθλιο τόπο του, τη Σκιάθο, και συναντά τους λογοτεχνικούς ήρωές του παρακολουθούμενος από ένα κινηματογραφικό συνεργείο. Παράλληλα με αυτή τη δραματοποίηση μερικών από τα πιο γνωστά έργα του, επιχειρείται ανασύσταση στιγμών του μοναχικού βίου του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα.

*Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους

Πέμπτη
31 Μαρτίου
2022
Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο – Μάρτιος IV
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
21:00

Μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες και τις θηλυκότητες, ο φετινός Μάρτης 

Τις Πέμπτες 3 - 10 -17 -24 & 31  Μαρτίου 2022   [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν έναν κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.   Περισσότερες  πληροφορίες  στο http://elmexanthis.blogspot.gr/