Εκθέσεις - Εικαστικός περίπατος

Εικαστικά

“Definitions I: How to Build a Home”

Ατομική έκθεση της Αθηνάς Κανελλοπούλου
εικαστική εγκατάσταση – βίντεο
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης & στην αυλή με τα Χαμάμ

Η εικαστική εγκατάσταση Definitions I: How to Build a Home είναι μια πλατφόρμα για τη διατήρηση γλωσσικών στοιχείων και λέξεων, που θα μπορούσαν να δομήσουν εννοιολογικά ένα σπίτι. Το έργο αναφέρεται στον προσδιορισμό του διαχρονικού προβλήματος της μετανάστευσης, θέτοντας ως κριτήριο ευημερίας ή μη το ποσοστό πλήρωσης των εννοιών που αναφέρονται και στοχεύει στην αρχειακή καταγραφή της ντοπιολαλιάς των μεταναστών και προσφύγων. 

Η Αθηνά Κανελλοπούλου, αξιοποιώντας το ερευνητικό αρχειακό υλικό που ξεκίνησε να συγκεντρώνει στο πλαίσιο της Athens Biennale 5to6: Omonoia, δημιουργεί μια εγκατάσταση παραθέτοντας οπτικοακουστικές μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων και πραγματοποιώντας μια συμμετοχική performance για συγκέντρωση νέου αρχειακού υλικού.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ

Είναι διεπιστημονική εικαστικός, που ζει στην Αθήνα και ασχολείται κυρίως με την performance art, τη video art και την εγκατάσταση· η συμμετοχική διαδικασία και το social practice αποτελούν βασικά στοιχεία του μεγαλύτερου μέρους του έργου της.

Σπουδές: Έχει σπουδάσει ΜΑ Καλές Τέχνες, αποκομίζοντας τα εξής πτυχία BA Hons Fine Arts & New Media (Middlesex University – 2016 Λονδίνο), MA Τέχνη, Εικονική πραγματικότητα και Πολυχρηστικά Συστήματα Καλλιτεχνικής Έκφρασης (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών- 2018 Αθήνα) και MA Arts et Technologies de l’Image (ΑΤΙ, Université Paris 8- 2019 Παρίσι), ενώ παλαιότερα είχε σπουδάσει BSc Εκπαιδευτικός Πολιτικός Μηχανικός (ΑΣΠΑΙΤΕ- 2009 Αθήνα) και MSc Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ (ΑΣΠΑΙΤΕ- 2011 Αθήνα).

Για την ολοκλήρωση των εικαστικών σπουδών της έχει αποκομίσει επί 2 συνεχόμενα έτη υποτροφία καλύτερης επίδοσης Middlesex University, και μεταπτυχιακά υποτροφία ERASMUS+.

 Από την αρχή του 2019, εκπονεί την έρευνα-έργο IVAPA (International Virtual Archive of PerformanceArt), όπου την έχει παρουσιάσει σε διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις και συνέδρια.

Είναι μέλος της C. UNESCO ALS.G., Trojan DAO και έχει ιδρύσει την ομάδα EuTopia Design, όπου μέσα από τους κόλπους της πραγματοποίησε το guerilla intervention «EuTopia Pavillion» στην 58th Venice Biennale«May You Live In Interesting Times».

 Έχει συμμετάσχει σε residencies στην Κέα (Keos Culture), στο Τσεπέλοβο (ΑΣΚΤ), στο Πλέβεν Βουλγαρίας(UNESCO) και στην Frankfurt Oder (CreaTIC, INREV, VRAC & EUVF).Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, στο δημόσιο χώρο και σε ιδιωτικές συλλογές.

Οργάνωση: ΦΕΞ | Μικρή πινακοθήκη της ΦΕΞ| Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης