Εκθέσεις - Εικαστικός περίπατος

Εικαστικά

“Definitions I: How to Build a Home”

Ατομική έκθεση της Αθηνάς Κανελλοπούλου
εικαστική εγκατάσταση – βίντεο

Επιμέλεια: Χαϊρή Εμπλιούκ
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης & στην αυλή με τα Χαμάμ

Η εικαστική εγκατάσταση Definitions I: How to Build a Home είναι μια πλατφόρμα για τη διατήρηση γλωσσικών στοιχείων και λέξεων, που θα μπορούσαν να δομήσουν εννοιολογικά ένα σπίτι. Το έργο αναφέρεται στον προσδιορισμό του διαχρονικού προβλήματος της μετανάστευσης, θέτοντας ως κριτήριο ευημερίας ή μη το ποσοστό πλήρωσης των εννοιών που αναφέρονται και στοχεύει στην αρχειακή καταγραφή της ντοπιολαλιάς των μεταναστών και προσφύγων. 

Η Αθηνά Κανελλοπούλου, αξιοποιώντας το ερευνητικό αρχειακό υλικό που ξεκίνησε να συγκεντρώνει στο πλαίσιο της Athens Biennale 5to6: Omonoia, δημιουργεί μια εγκατάσταση παραθέτοντας οπτικοακουστικές μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων και πραγματοποιώντας μια συμμετοχική performance για συγκέντρωση νέου αρχειακού υλικού.

Σχετικά με την έκθεση

Η τέχνη είναι μία λάμψη, μία στιγμή, ένας τρόπος για να ερμηνεύσεις μία κατάσταση, να εκμαιεύσεις καινούργιες εννοιολογικές προσεγγίσεις, να διευρύνεις τους ορίζοντες, να κατευθύνεις τις διαστάσεις, να ξεφύγεις από τον συμβατικό τρόπο ζωής. Οι συμβάσεις δεν θα έπρεπε να ορίζουν την καθημερινότητα μας· τα όρια δεν υπάρχουν, καθώς ο χρόνος είναι αόριστος και τα δεδομένα μπορούν και αλλάζουν κάθε στιγμή, κάθε μέρα.

H Αθηνά Κανελλοπούλου στην προκειμένη περίπτωση είναι πρώτα ο άνθρωπος και μετά η καλλιτέχνις, προσεγγίζει ένα θέμα που είναι διαρκώς επίκαιρο, καθώς έτσι εκτυλίσσεται η ιστορία ανά τους αιώνες και επαναλαμβάνεται συνέχεια με τα ανάλογα πρόσωπα της εκάστοτε εποχής. Στο συγκεκριμένο project, Definitions I: How to build a home, μας μιλάει για την ουτοπία των ανθρώπινων βιωμάτων στην σημερινή εποχή, όπου πραγματοποιείται ένας επαναληπτικός εκτοπισμός και αποικισμός των πληθυσμών ανά τον κόσμο, στον οποίο δημιουργείται μια κατάσταση αφασίας του κοινωνικού συνόλου που έχει πέσει θύμα του μεταϊμπεριαλιστικού, καπιταλιστικού και οικονομικού πολέμου και έχει πλήξει πολλώ δε τον άμαχο πληθυσμό και τον τρέπει σε άτακτη φυγή. Κάτι το οποίο κατά συνέπεια δημιουργεί μία τάση ανασφάλειας και κατάρρευσης στο κοινωνικό σύνολο, αλλά ταυτόχρονα γεννιούνται και νέες ευκαιρίες. Αυτά που μένουν όμως πίσω είναι οι αναμνήσεις και η συναισθηματική αξία των ηθικών και εθιμοτυπικών καταστάσεων που βιώθηκαν από του ανθρώπους και που με τόσο κόπο και χρόνο χτίσανε, μα είχε έρθει η στιγμή να αποχωριστούν, αλλά ποτέ να μην λησμονήσουν. Εκεί έρχεται το Definitions I: How to build a home, για να προτείνει το καλλιτεχνικό έργο, εκτός των αισθητικών στοιχείων, ως μια πλατφόρμα διάσωσης του προφορικού λόγου και να δημιουργήσει ένα αρχείο στα πρότυπα της Arte Utile.

Έτσι λοιπόν, οι αξίες που κατακτήθηκαν για μια ολόκληρη ζωή, μπορεί να μην υφίστανται πια αλλά πάντα θα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλό τους, πως όλοι από κάπου προερχόμαστε και δεν μας ανήκει τίποτα.

Χαϊρή Εμπλιούκ, θεωρητικός & Ιστορικός Τέχνης

.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ

Είναι διεπιστημονική εικαστικός, που ζει στην Αθήνα και ασχολείται κυρίως με την performance art, τη video art και την εγκατάσταση· η συμμετοχική διαδικασία και το social practice αποτελούν βασικά στοιχεία του μεγαλύτερου μέρους του έργου της.

Σπουδές: Έχει σπουδάσει ΜΑ Καλές Τέχνες, αποκομίζοντας τα εξής πτυχία BA Hons Fine Arts & New Media (Middlesex University – 2016 Λονδίνο), MA Τέχνη, Εικονική πραγματικότητα και Πολυχρηστικά Συστήματα Καλλιτεχνικής Έκφρασης (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών- 2018 Αθήνα) και MA Arts et Technologies de l’Image (ΑΤΙ, Université Paris 8- 2019 Παρίσι), ενώ παλαιότερα είχε σπουδάσει BSc Εκπαιδευτικός Πολιτικός Μηχανικός (ΑΣΠΑΙΤΕ- 2009 Αθήνα) και MSc Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ (ΑΣΠΑΙΤΕ- 2011 Αθήνα).

Για την ολοκλήρωση των εικαστικών σπουδών της έχει αποκομίσει επί 2 συνεχόμενα έτη υποτροφία καλύτερης επίδοσης Middlesex University, και μεταπτυχιακά υποτροφία ERASMUS+.

 Από την αρχή του 2019, εκπονεί την έρευνα-έργο IVAPA (International Virtual Archive of PerformanceArt), όπου την έχει παρουσιάσει σε διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις και συνέδρια.

Είναι μέλος της C. UNESCO ALS.G., Trojan DAO και έχει ιδρύσει την ομάδα EuTopia Design, όπου μέσα από τους κόλπους της πραγματοποίησε το guerilla intervention «EuTopia Pavillion» στην 58th Venice Biennale«May You Live In Interesting Times».

 Έχει συμμετάσχει σε residencies στην Κέα (Keos Culture), στο Τσεπέλοβο (ΑΣΚΤ), στο Πλέβεν Βουλγαρίας(UNESCO) και στην Frankfurt Oder (CreaTIC, INREV, VRAC & EUVF).Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, στο δημόσιο χώρο και σε ιδιωτικές συλλογές.

Οργάνωση: ΦΕΞ | Μικρή πινακοθήκη της ΦΕΞ| Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης