Θεατρική Σκηνή

Πολιτιστικές Δράσεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΚΑΖΟΥΡΟΠΑΙΧΤΗ-ΠΕΡΦΓΟΡΜ-ΦΑΝΣ 

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Ιουνίου 20.30 ΣΤΗΝ  ΑΥΛΗ  ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΑΜ ΦΕΞ  ΞΑΝΘΗ

‘’Ο  ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ   στο Λαβύρινθο του ΜΗ-ΝΟΑ’’        Γενική είσοδος:  5 ευρώ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τί  έργο Καραγκιόζη θα παρουσιάσετε  Δόν Σάντσο Βουλτσίδη?

Δόν Σάντσο  Βουλτσίδης:  «Ο  Καραγκιόζης στον Λαβύρινθο του Μη-Νοά»

ΔΗΜ.  Μπά?  Θα πάει να συναντήσει τον Μινώταυρο?

Δον Σ. :  Ναι.

ΔΗΜ.  Θα μπορέσει να γυρίσει ζωντανός?

Δον Σ. Με λίγη δυσκολία!

ΔΗΜ.  Θα  βρεθεί ίσως  κάποια Αριάδνη να τον οδηγήσει στην έξοδο από τον Λαβύρινθο?

ΔΟΝ Σ. Ο  έρωτας, η όποια Αριάδνη  στη ζωή του καθενός μας, είναι απαραίτητη, για να μας βγάλει από τον Λαβύρινθο.

ΔΗΜ.  Αυτά τα θέματα συγκινούν τα σημερινά παιδιά?

ΔΟΝ Σ. Γιατί, τι είναι τα σημερινά παιδιά, πέσανε από πάνω, δεν κοιτάζουν δίπλα τους, δεν νοιώθουν τον κίνδυνο?

ΔΗΜ. Ναι, αλλά στον Καραγκιόζη ερχόμαστε να γελάσουμε.

ΔΟΝ Σ. Με τα χάλια μας!  Εκεί βρίσκεται το μεγαλείο του Καραγκιόζη. Ένας άνθρωπος που αυτοσαρκάζεται, είναι κάτι θετικό, σκέψου νάταν ηλίθιος και να αυτοθαυμαζόταν κι από πάνω!

ΔΗΜ. Οι παραστάσεις σας έχουν πολύ γέλιο?

ΔΟΝ Σ. Έχουν, γιατί άμα ο άνθρωπος χάνει το γέλιο του, σε λίγο χάνει και τη σκιά του.  Το γέλιο πάντα είναι αντοχή, κουράγιο, διάρκεια. Η  ζωή δεν πρέπει να μας βάζει κάτω.

ΔΗΜ.  Τι είναι το θέατρο σκιών σήμερα στην Ελλάδα?

ΔΟΝ Σ.  Δυστυχώς οι περισσότεροι Καραγκιοζοπαίχτες-αν όχι όλοι, παίζουν την κασέτα του παππού τους, τίποτα καινούργιο, πάει ο κόσμος να φτιάξει τα κέφια του και μ’ αυτά που βλέπει και ακούει χαλάνε και τα κέφια των μικρών και η τζέπη των μεγάλων!

ΔΗΜ. Υπάρχει πρόβλημα ποιότητας?

ΔΟΝ Σ. Γι’ αυτό πρέπει να  μάθει να επιλέγει. Εμείς παίζουμε καινούργια έργα Καραγκιόζη, να συγκινούνε και τους μικρούς και τους μεγάλους, πάντα με ζωντανή μουσική (σαντούρι-τρίχορδο-τραγούδι). Αλλά αν δεν έρθει κάποιος να μας αφουγκραστεί θα νομίζει ότι κι εμείς λόγια είμαστε μονάχα.

ΔΗΜ. Για πια ηλικία είναι  ο Καραγκιόζης?

ΔΟΝ Σ. Για παιδιά από τριών μέχρι κατοντεσσάρων χρονών.

Άλλα θα πάρει ο  μικρός σε μια παράσταση, άλλα ο μεγάλος, αλλά, αν είναι σοβαρός ο Καραγκιοζοπαίχτης δεν φεύγει κανένας παραπονεμένος.

ΔΗΜ  Παλιότερα ‘παίζαν και τα ίδια τα παιδιά Καραγκιόζη.

ΔΟΝ Σ. και τώρα παίζουν, ευτυχώς τα παιδιά παρ’ όλα τα προγράμματα ταχύρρυθμης ανάπτυξης παραμένουν πάλι παιδιά.

ΔΗΜ   Παλαιότερα έβρισκες και φιγούρες χαρτονένιες να κατασκευάσεις και να παίξεις για τους φίλους σου.

ΔΟΝ Σ. Και τώρα βρίσκεις. Απλά να μην είναι της σειράς  MADE  CHINA. Εμείς πρόσφατα βγάλαμε ένα βιβλίο, σαν την Βαλίτσα  του Καραγκιόζη είναι, κυκλοφοράει στα βιβλιοπωλεία  και το δίνουμε και στις παραστάσεις. Έχει μέσα φιγούρες, ιστορίες, οδηγίες πως να παίξεις.  Εξ άλλου ο Καραγκιόζης παιδί είναι, το παιδί μέσα μας που αρνείται να μεγαλώσει, να παραδεχθεί το κλισέ για ζωή.

ΔΗΜ. Αυτοτιτλοφορείστε  και  σαν Περφόρμ-φανς. Τί είδος ρήματος είναι  αυτό?

ΔΟΝ Σ.  Είναι από τα ουσιαστικά ρήματα. Παλιότερα στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η τέχνη του μονωδού, ένας ποιητής δηλαδή που έπαιρνε τους δρόμους και τα λιμάνια και παρουσίαζε με την τρίχορδη πανδουρίδα του ή τη λύρα του, τραγούδια -ποιήματα δικά του. Μην τον μπερδεύετε με τον Ραψωδό. Ο Ραψωδός  μετέφερε μέσα από τα έπη τις πράξεις και τα αγαθο-εργο εγκλήματα  των ισχυρών της εποχής.  Ο Ραψωδός μιλούσε κόντρα από τα κάτω, μιλώντας με  αίσθημα για τα δικά του βασανάκια σαν ρεμπέτης του μεσοπολέμου.

ΔΗΜ. Και  εσείς τι ακριβώς κάνετε?

ΔΟΝ  Σ.  Βγαίνω κι εγώ με το τρίχορδο  και με το τραγούδι,  το καλαμπούρι και το μπινελίκι, προσφέρω μια στοχαστική ζωηρή πατινάδα.

ΔΗΜ. Δον Σάτσο Βουλτσίδη.  Τί άλλη έκπληξη μας ετοιμάζετε?

ΔΟΝ Σ.  Στην κάθοδό μου –μέχρι την άνοδό μου στο σταυρό στις αγορές, στα καφενεία στα σφαγεία στα καφε-αμάν ωδεία, θα προσφέρω στους θαμώνες κι ένα λαμπερό περιοδικό που φέρει τον σατυρικό τίτλο ΚΑFΕ –νείον ο Δούρειος γάιδαρος. Θα μοιράζεται στα τραπεζάκια και στο πρώτο μέρος τα λόγια απ’ όλα τα τραγούδια της παράστασης, αν γουστάρει να σιγοτραγουδά μαζί μας. Με το τέλος της παράστασης ή το αγοράζει για πολύτιμο «σουβενίρ» ή μας το επιστρέφει. Είναι συλλεκτικό «κομμάτι» αριστοκρατικής υφής σε λαϊκή τιμή. Αν σκεφτείς σήμερα ποιοί αχρείοι εκδίδουν εφημερίδες κι έχουν τα κανάλια και σαν σύγχρονες Κίρκες με τα σκουπίδια που αφοδεύουν μετατρέπουν τη χώρα σε χώρο και ο τον ελαιώνα σε κοπρώνας θα καταλάβετε πόσο μεγάλης σημασίας είναι η «μπουρλοτιέρικη σκούνα» που σαλπάρουμε ενάντια στην ευτέλεια της εποχής μας.

ΔΗΜ. Πότε θα σας απολαύσουμε σ’ αυτό το καινούργιο είδος τέχνης? 

ΔΟΝ Σ.  Είναι παλιό είπαμε, απλά το επανέφερα.  Σύντομα κάπου θ’ ανταμώσουμε γιατί έχω ετοιμάσει μια μουσική παράσταση , δεν μιλάμε για Καραγκιόζη εδώ, είναι παράσταση που αφορά τους μεγάλους χωρίς αυτό να πεί  ότι και τα παιδιά δεν μπορούν να παρευρίσκονται. Το θέμα  μου είναι η σύγχρονοι Μινώταυροι. Τα άλλα επι σκηνής.