Στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Φεστιβαλ

η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και άνθρωπος του πολιτισμού γεννήθηκε στην πόλη της Ξάνθης στις 23 Οκτωβρίου του 1925 και πέρασε στην πόλη τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής του. Ως κάτοικοι της Ξάνθης έχουμε την βαθιά πίστη πως αυτή η γλυκιά μελαγχολία της μουσικής του πηγάζει από τα πρώτα ερεθίσματα του νεαρού Μάνου σε ένα περιβάλλον συνύπαρξης Ανατολής και Δύσης.

  • Αλήθεια, πως έμοιαζε η Ξάνθη στις απαρχές του Μεσοπολέμου;
  • Ποια ήτανε εκείνα τα στοιχεία που έκαναν το Μάνο Χατζιδάκι να γράψει στο «βιογραφικό σε πρώτο πρόσωπο» πως “[…] η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες.” ;
  • Ποια είναι η μουσική του κληρονομιά;
 

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές κατά τη διάρκεια της βόλτας τους στην Παλιά Πόλη να μεταφερθούν σχεδόν 100  χρόνια πριν και να δούνε την πόλη με άλλη οπτική. Παρακολουθώντας τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι, οι μαθητές ανακαλύπτουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του καθώς και το όραμα του για τον πολιτισμό, την Ελλάδα και τον κόσμο.

*Το πρόγραμμα συνίσταται για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, καθώς λειτουργεί συνδυαστικά με τις θεματικές της ιστορίας, της δημοκρατίας και της τέχνης.

Λεπτομέρειες Προγράμματος

Ηλικία: Προσαρμοσμένο για μαθητές  Γυμνασίου και Λυκείου 

Διάρκεια: 40 – 60 λεπτά

Χώρος διεξαγωγής: Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης & Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

Αριθμός Συμμετεχόντων: έως 50 μαθητές

Κόστος Συμμετοχής: 2€/άτομο

Πληροφορίες

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132, Ξάνθη – Τηλ: 25410 25421

Περισσότερες πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς