Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Μουσική Σκηνή

Αφηγηματική παράσταση «Ο αλησμόνητος κήπος»

Το έργο εκτυλίσεται με οκτώ τραγούδια και τρεις οργανικές συνθέσεις σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη και κείμενα και στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή. Πρόκειται για μία ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παρουσιάστηκε σε δύο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” τον Μάρτιο του 2018, ενώ ακολούθησαν παραστάσεις σε Χίο και Θεσσαλονίκη.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις . Είσοδος 5€ -οικονομική ενίσχυση μουσείου

“Ο αλησμόνητος κήπος”

Ο κήπος είναι τόπος και τρόπος. Τόπος ομορφιάς. Τρόπος καλοσύνης. Ιδιωτικός ή δημόσιος, μικρός ή μεγάλος, είναι συνώνυμος της γαλήνης, της ηρεμίας, της έκστασης, της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής αναψυχής και ευφορίας. Ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές κήπων στον κόσμο είχε διατυπώσει την παρατήρηση ότι στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ο Παράδεισος δεν έχει τη μορφή δάσους, αλλά τη μορφή κήπου. Το δάσος θεωρείται δημιούργημα του Θεού ή της φύσης, ο κήπος όμως είναι δημιούργημα του ανθρώπου που επιλέγει πώς θα αξιοποιήσει τη φύση.

Διαχρονικά ο κήπος, σε διάφορες θρησκείες, πολιτισμούς και κοινωνίες, διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Εκφράζει νοσταλγία και αναζήτηση. Εικονοποίηση του ιδεώδους που αφορά την ύπαρξή μας από τη γέννηση έως τα έσχατα, αλλά και πέρα από αυτά. Στον κήπο ο άνθρωπος συναντά την ομορφιά, όχι ως απλός θεατής, αλλά ως “συνδημιουργός”, ή καλύτερα, ως εραστής της. Ακόμη και στα πιο ταπεινά κηπάρια, αυτός είναι ο σχεδιαστής, ο φυτευτής, ο ποτιστής, ο καλλιεργητής.

Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, προσπαθώ να “εμφυτεύω” στις μουσικές διαδρομές μου, επισκέψεις σε κήπους όπου βιώνω με ένταση θετικά συναισθήματα και καταστάσεις και μία νηφάλια θερμή οικειότητα. Η πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων διαποτίζει όλες τις αισθήσεις. Νιώθω την ευεργετική τους επίδραση εντός μου, αλλά και στους γύρω μου. Ιατρός και θεραπευτής ο κήπος. Ωστόσο, πάντα υποβόσκει και μία υποψία λύπης. Ίσως είναι η νοσταλγία του αλησμόνητου κήπου. Του αρχετυπικού. Του τόπου της ιδεώδους ομορφιάς. Της ομορφιάς που θα σώσει τον κόσμο, κατά τον Ντοστογιέφσκυ.

Όλα αυτά, αισθήματα, σκέψεις, συγκινήσεις, χρώματα και αρώματα των κήπων του κόσμου, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης του μουσικού έργου που νοερά εκτυλίσσεται εν εκστάσει μέσα σε έναν κήπο. Ίσως στον αγαπημένο της παιδικής ηλικίας ή σ’ αυτόν όπου πρωτόνιωσε η καρδιά το σκίρτημα του έρωτα.


Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής
η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής
Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..
Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…